miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateDosarul nuclear iranian. Rouhani cere Occidentului să evite orice amenințări în negocierile...

Dosarul nuclear iranian. Rouhani cere Occidentului să evite orice amenințări în negocierile cu Teheranul

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut duminică ţărilor europene să evite „orice ameninţare sau presiune” în negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear al republicii islamice, în timpul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, scrie Agerpres.


„Cea mai bună formă de a soluţiona problemele cu partenerii europeni la diferite niveluri bilaterale, regionale şi internaţionale o reprezintă negocierile întemeiate pe respect reciproc şi pe evitarea oricărei ameninţări sau presiuni”, a declarat președintele Iranului, Hassan Rouhani în timpul întrevederii cu Coveney, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei iraniene.

Acesta şi-a reiterat criticile la adresa „lipsei de acţiune a Europei în raport cu angajamentele sale” din acord, adăugând că Iranul s-a angajat să-l menţină „şi a plătit preţul” pentru aceasta.
Declaraţia intervine la câteva zile după ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la un proiect de rezoluţie prin care denunţau Teheranul pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care va avea şi el duminică o întrevedere cu omologul său irlandez, a scris vineri pe Twitter că va prezenta curând „un plan de acţiune constructiv şi concret al Teheranului prin intermediul căilor diplomatice potrivite”.

Pe 8 mai 2018, președintele american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reintrodus sancțiunile împotriva Teheranului. Acesta a declarat că acordul este un „deal dezastruos”, care este greșit la bază și care nu împiedică Iranul să continue dezvoltarea de arme nucleare. Dacă acordul ar rămâne valabil, ar urma o cursă a înarmării nucleare în Orientul Apropiat, conform șefului de la Casa Albă. Ar fi clar că SUA nu ar putea împiedica Iranul să construiască bomba nucleară în condițiile actualului acord. Trump ar fi însă dispus să negocieze un nou acord pe termen lung cu Teheranul.

Trump a mai anunțat atunci reintroducerea sancțiunilor americane împotiva Teheranului, anulate anterior prin intrarea în vigoare a acordului nuclear. Președintele american crede că împotriva Iranului trebuie impuse „cele mai dure sancțiuni economice”. Orice altă națiune care ajută Iranul în eforturile sale nucleare trebuie aspru pedepsită, a mai spus Trump în discursul său de 10 minute.

Acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran și cinci puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, plus Germania. Documentul viza să împiedice Teheranul să dezvolte capacitățile necesare creării de arme atomice. Potrivit acordului, Teheranul a redus masiv procesele de îmbogățire a uraniului și a permis controale stricte ale inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA). În schimb, sancțiunile economico-financiare impuse de Vest împotriva Iranului au fost anulate.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE