Dosarul Rutiera: Poliţiştii nu-şi recunosc vocile. Unul scapă pentru că intervenţia s-a făcut de pe un telefon fix

Data:

spot_img

Dacă intervin pentru vreun şofer care a încălcat legea, poliţiştii trebuie să dea telefoanele necesare de pe fix, nu de pe mobil. Doi ofiţeri au fost trimişi în judecată pentru că l-au determinat pe un poliţist de teren să închidă ochii în cazul unor contravenienţi. 

A fost condamnat doar unul dintre ofiţeri, care făcuse imprudenţa să-şi folosească propriul mobil. Oricum, cel mai şifonat a ieşit până la urmă chiar denunţătorul, care a primit o pedeapsă mai severă decât şeful său.

În 2009, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel trimitea în judecată 14 poliţişti în aşa-numitul dosar „Rutiera I”. Aceştia erau acuzaţi că au luat şpagă pentru a ierta vreun şofer ori au închis ochii atunci când contravenientul era primar, parlamentar sau om de afaceri.

Unul singur a fost condamnat cu executare, pentru că acceptase o sticlă de whisky, ceilalţi fiind condamnaţi cu suspendare sau achitaţi. Răzvan Marciuc s-a numărat printre aceştia. În primă instanţă, a fost condamnat la 4 ani cu executare, iar în apel pedeapsa i s-a redus la 2 ani cu suspendare.

Ulterior, acesta s-a transformat în denunţător, prezentând procurorilor DNA trei cazuri în care fusese sunat de şefi pentru a nu sancţiona şoferi contravenienţi sau pentru a înlocui amenda cu un simplu avertisment. Cazurile datau din 2008, iar denunţul a fost formulat în 2015.

Dosarul a ajuns în instanţă în 2017, cei doi şefi fiind acuzaţi de instigare la abuz în serviciu. Aceştia fuseseră cercetaţi şi în dosarul principal, „Rutiera I”, dar fuseseră scoşi de sub urmărire penală. Denunţul lui Marciuc i-a transformat până la urmă în inculpaţi.

Inspectorul principal Cristian Nechifor a fost acuzat de procurori că intervenise în două rânduri în favoarea unor şoferi care depăşiseră limita de viteză şi fuseseră opriţi de Marciuc.

În sarcina subinspectorului Gabriel Doban s-a reţinut o faptă similară. De fiecare dată, au consemnat procurorii, intervenţia se desfăşurase după acelaşi tipic. Aflat pe teren, Marciuc primea un telefon, iar după formulele de salut iniţiale, în câteva fraze scurte situaţia era lămurită: „- Ai pe unul, Păuleţ (oprit)? / – Da. / – Nu-l mai ai. / – Da, ştiu ce am de făcut.”

Într-unul din cazuri, cel oprit fusese patronul restaurantului Bolta Rece, aflat la volanul unei Toyota Rav 4. Avea o viteză de 65 km/h în Vulturi, limita legală fiind de 50 km/h. După un telefon dat de Nechifor, actele i-ar fi fost înapoiate fără discuţii.

„Am acceptat ceea ce m-a rugat Nechifor, în sensul că nu am aplicat nicio sancţiune, dându-i actele înapoi numitului Mihai Valeriu, întrucât Nechifor îmi era şef nemijlocit şi nu doream ca acesta să îmi facă probleme şi să fiu marginalizat, fiind de la sine înţeles că dacă nu făceai ceea ce te rugau puteai fi pus de serviciu oricând sau să fii evidenţiat în sens negativ în şedinţe ori de câte ori se ivea ocazia”, a explicat ulterior Marciuc.

Cazul a făcut parte dintre cele 13 acte de abuz în serviciu care i se reproşaseră în timpul procesului său. Celelalte două cazuri denunţate vizau situaţii similare.

Pentru a demonstra vinovăţia lui Nechifor şi Doban, procurorii au adăugat denunţului înregistrări telefonice ale convorbirilor dintre cei doi şi poliţistul aflat la stradă. Totuşi, pentru magistraţii Tribunalului, acestea nu au reprezentat probe suficiente.

Doi dintre cei trei şoferi „iertaţi” nu-şi mai aminteau faptele din 2008, iar cel de-al treilea nu a putut fi găsit. Expertiza nu a putut stabili clar că vocile din înregistrări le aparţin. De asemenea, ofiţerii au negat că ar fi dat vreun telefon pentru a interveni în favoarea cuiva, titrează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related