OPINIE | Dosarul Schengen, în Parlamentul European. La ce mai poate ajuta?

Data:

Parlamentul European va dezbate marți după-amiază situația de după respingerea candidaturii României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Fără îndoială, votul din 8 decembrie, din Consiliul JAI, nu are cum să mai fie întors de Parlamentul European. Dar aceasta nu înseamnă că dezbaterea de azi va fi lipsită de importanță. S-ar putea să conteze în demersurile viitoare.

Mai întâi de toate, va scoate în evidență starea de spirit din Parlamentul European dar și din imensa majoritate a capitalelor statelor membre: aceea de dezamăgire pentru rezultatul votului din Consiliul JAI – față de veto-ul austriac, dacă este să ne referim doar la România.

Citește și: Zdrobirea fetelor. Protestele din Iran, văzute din interior

Guvernul de la Viena se va vedea astăzi pus în mijlocul criticilor venite de la stânga și de la dreapta, din Est și din Vest, din Nord și din Sud. Și ceea ce, mai mult ca sigur, criticii vor scoate în evidență va fi lovitura dată unității europene și mai cu seamă spiritului de curaj și solidaritate instalat după declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei.

Alături de o vizibilă deteriorare a relației bilaterale cu România, izolarea în plan european le va arăta liderilor austrieci că prețul pe care ei îl plătesc pentru votul din 8 decembrie este cu mult mai mare decât eventualele câștiguri politice pe termen scurt, acasă.

Să batem fierul cât e cald

Dezbaterea va fi condusă de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și se așteaptă participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu nu este lipsit de importanță.

Suntem cu doar două zile înainte de reuniunea Consiliului European, în care liderii român și bulgar se vor întâlni cu omologul lor austriac, pentru prima dată de la Consiliul JAI din 8 decembrie.

Citește articolul integral pe RFI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(SURSA FOTO: europarl.europa.eu)

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...