Dosarul șpăgii de 30 milioane de euro a lui Vanghelie, în pericol de prescriere. Doi martori nu-s de găsit

Data:

spot_img

În vara acestui an, procurorii DNA anunțau că dosarul în care este judecat fostul primar Marian Vanghelie o să se prescrie pe 17 decembrie 2024. Potrivit G4media, acesta este termenul limită când Curtea de Apel București ar trebui să se pronunțe în dosarul în care Vanghelie a fost condamnat de către Tribunalul București la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de detenție. Vanghelie a fost găsit vinovat de o mită de 30 de milioane de euro. Acum nu se găsesc doi martori.

În acest caz judecata a eșuat în audierea a doi martori care sunt de negăsit. Unul nu se știe unde locuiește, iar altul s-a mutat în Italia și trebuie audiat prin videoconferință. În plus, doi dintre inculpați nu s-au prezentat la ultimele termene pe motiv că sunt bolnavi și au trimis prin avocați adeverențe de la medici.

Ordin european de anchetă

Potrivit portalului rejust.ro, pe 18 octombrie CAB a decis să emită din nou un mandat de aducere pentru un martor care a fost citat la două adrese diferite și emiterea unui ordin European de anchetă pe numele unei martore stabilite în Italia. „Se emit din nou mandate de aducere pe numele martorului (…), la cele două adrese cunoscute. Se revine cu adresă către autorităţile judiciare din Italia, adresă la care se va anexa ordinul european de anchetă emis pe numele martorei (…) în vederea audierii acesteia prin videoconferinţă. Menţine prorogată discutarea cererii privind intervenirea termenului general de prescripţie după administrarea probei testimoniale încuviinţate”, se arată în încheierea de ședință.

De atunci, cele două judecătoare, Maria Virginia Bărăscu, Maria Virginia și Elena Violeta Georgescu Ashemimry, care au și fost recuzate fără succes de fostul primar, au mai dat două termene, pe 31 octombrie și pe 15 noiembrie, când ar fi trebuit audiați inculpații.

Ulterior, CAB a stabilit un nou termen pentru 7 februarie anul viitor.

De acord cu amânarea

Nici instanța și nici procurorul de ședință nu pare deranjat de cererile de amânare repetate ale inculpaților. De exemplu, la termenul din 5 septembrie „reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, arată că este de acord cu amânarea cauzei, însă nu pentru motivele invocate de inculpat, având în vedere că este reprezentat de apărătorii săi aleși, ci pentru lipsa martorilor, cu solicitarea ca în ceea ce îl privește pe martorul (…) să se emite din nou mandat de aducere cu executare efectivă”.

La termenul din 31 octombrie din documentul citat rezultă că procurorul de ședință a fost de acord cu amânarea procesului. „De asemenea, având în vedere că în prezenta cauză urmează a se acorda un nou termen de judecată, se dispune emiterea unor mandate de aducere pe numele martorului (…), la cele două adrese cunoscute. Totodată, în vederea audierii martorei (…), prin videoconferinţă, pune în discuţie amânarea judecăţii cauzei. Reprezentantul Ministerului Public, precum şi apărătorii părţilor solicită acordarea unui nou termen de judecată”, se arată în decizia instanței.

În apel, CAB a audiat 19 martori, mai fiind de ascultat doi, plus inculpații care au susținut că vor da declarații, dar la finalul procesului.

Bolnavi de audiere

La termenul din 8 octombrie, doi dintre inculpați nu s-au prezentat la proces și au susținut că sunt bolnavi, iar avocatul acestora a depus documente medicale în acest sens, semnate de medici. „Apărătorul ales al apelantului – inculpat (…) şi al intimatei – inculpate (…), având cuvântul, arată că cei doi inculpaţi se află în imposibilitate de prezentare din motive medicale, depunând în dovedire un act medical”, se arată în încheierea de ședință de pe rejust.ro

Potrivit CAB, 15 octombrie a fost termen stabilit pentru audierea inculpaților, lucru care nu s-a întâmplat, următorul termen stabilit fiind pe 7 februarie anul viitor.

Marian Vanghelie este judecat pentru 49 de fapte de luare de mită, 52 de fapte de abuz în serviciu și 18 fapte de spălare de bani.

Fapte prescrise

Într-un răspuns pentru G4Media.ro din data de 25 iunie 2024, DNA a avertizat că faptele de luare de mită în formă continuată de care este acuzat fostul primar PSD din Sectorul 5, Marian Vanghelie se prescriu în luna iulie 2024, iar ultima șansă ca dosarul să nu fie considerat complet prescris ar fi data de 17 decembrie 2024.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

Unul dintre avocații din dosar a fost și Cezar Bivolaru, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu, considerat omul lui Vanghelie.

Coleg de cabinet cu Bivolaru și Voicu a fost și avocatul Mihai Savonea, soțul fostei șefe a CSM și CAB, actuală judecătoarea la Înalta Curte, Lia Savonea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. TREBUIE SĂ AVERTIZEZE DNA CĂ SE PRESCRIE DOSARUL? Judecătorul nu cunoaște Codul penal și Codul de procedură penală pentru a-și îndeplini obligația de serviciu de aplicare a legi, înfăptuire a justiției, protejare a intereselor statului român și recuperare a prejudiciului? Judecătorul este cumva un copil de grădiniță, care are nevoie de mămica și de tăticu să îl țină de mână? Pentru ce plătim cele mai mari salarii și pensii speciale din Europa, raportate la venitul mediu? Pentru „magistrați” care uită că se prescrie dosarul? Mie mi se pare că presa a ajuns la o naivitate simulată, specifică dictaturilor. În dictatura specialilor ne fură pe față, favorizează infractorul pe față, în văzul tuturor, dar noi ne facem că a fost o greșeală din alte 7000 de greșeli, numărul de dosare prescrise până acum. Ne facem că nu înțelegem circuitul șpăgilor la loja masonică, la unitatea militară sau la notariatul clanului magistratului care așteaptă prescripția întotdeauna în beneficiul celor bogați. Ne facem că nu vedem. Ne facem că nu auzim. Ne facem că nu înțelegem. Ne facem că nu gândim. Abuzul în serviciu al magistratului care favorizează infractorul, pierde prejudiciul și refuză să aplice legea și să înfăptuiască justiția se pare că nu este la fel de abuz în serviciu ca abuzul altui funcționar public, pentru că magistrații și-au făcut stat în stat și ei sunt imuni la Constituție, la legi, la critică, la meritocrație și în principiu la orice. Din 2016 magistrații pur și simplu nu mai înfăptuiesc fapte penale – este ca și când ne-am trezit că trăim în Rai. Sau în dictatură. Titlul corect nu este că scapă Vanghelie – titlul corect este că trăim într-o dictatură a specialilor și a celor care îi cumpără. Din păcate în 1989 Ceaușescu nu a murit, el s-a multiplicat în zeci de mii de Ceaușești. Înainte de 1989 aveam un singur dictator, acum avem zeci de mii de dictatori speciali, cu pensii speciale, cu salarii speciale, cu mașini speciale, cu asigurări de sănătate speciale, cu cartiere speciale, cu vile de nomenclaturiști renovate „la secret” cu avioane personale „la secret” și în principiu cu toate privilegiile posibile fără nicio obligație sau răspundere față de lege, stat sau cetățean!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...

Mandate prelungite abuziv prin interpretarea legilor. De la Avocatul Poporului la Klaus Iohannis și șeful CSM

Cu complicitatea politicienilor de la putere, mandatele unor înalți...

Clotilde Armand: „Primăria Sector 1 a delegat sortarea deșeurilor către clientela de partid”

Fosta primăriță de la sectorul 1, Clotilde Armand, scrie...

Tudor Chirilă: „PSD-PNL pozează în salvatori, iar extremiștii capitalizează în opoziție”

Tudor Chirilă: „PSD-PNL pozează în salvatori, iar extremiștii capitalizează...