Dosarul „Tabla” începe la Înalta Curte. La mai bine de trei ani de la perchezițiile DNA care au adus cazul în atenția publică, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a desfășurat marți primul termen al procesului în care Costel Alexe este inculpat pentru luare de mită și instigare la delapidare.
Președintele Consiliului Județean Iași este acuzat că în aprilie 2020, pe când era ministru al Mediului, i-ar fi pretins fostului director general al combinatului Liberty Galați, Bogdan Grecu, 22 tone de produse din tablă.
În schimbul produselor, respectiv tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă, ministrul urma să dispună alocarea către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și să manifeste indulgență în monitorizarea măsurilor luate pentru închiderea unei halde de zgură din cadrul Liberty Galați.
Dosarul „Tabla” începe. Care sunt acuzațiile
Neînchiderea depozitului de 50 milioane tone atrăsese trimiterea în judecată a României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Conform procurorilor DNA, produsele de tablă primite de Alexe ca mită au fost livrate în aprilie și iulie 2020 la sediul din Sculeni a unei societăți comerciale administrate de fosta soție a președintelui CJ.
Mita ar fi fost mascată sub forma unor contracte de sponsorizare încheiate de combinatul gălățean. Acuzațiile aduse de procurori au fost negate constant de președintele CJ, titrează Ziarul de Iași.
Câtă tablă a primit Costel Alexe
După cum PRESSHUB a relatat, În aprilie 2020, Costel Alexe, ministrul Mediului, i-a cerut o sponsorizare lui Ionel Borș, country-manager la Combinatul Liberty din Galați.
Ministerul aproba acordarea gratuită a Certificatelor CO2 pentru marii consumatori industriali și, în plus, monitoriza halda de zgură de la Galați, în condițiile în care România nu respecta Directiva Comisiei Europene privind închiderea acestor depozite neconforme.
Borș: „Alexe era implicat în proiectul Arcaland”. I-au dat 9 tone de tablă în aprilie 2020, dar Costel Alexe, la o întâlnire ulterioară, a mai cerut marfă: mai multă tablă, șipcă și țeavă.
În iunie au mai trimis 16 tone la Arcaland-Sculeni. În septembrie 2020, DNA îl interoghează pe Ionel Borș. Urgent se pune în mișcare o operațiune de mușamalizare.
Mai multe, AICI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!