Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, arată că dosarul Tel Drum este ținut de aproape doi ani în Cameră preliminară, deși legea obligă judecătorii să treacă peste această etapă 60 de zile.
„Dosarul Tel Drum este ținut din octombrie 2022 în camera preliminară. Ce e Camera Preliminară? Creația domnului ministru Predoiu făcută parcă special să îngroape dosare care apoi se prescriu și infractorii scapă. De 5 ani de zile spun că această Cameră Preliminară trebuie desființată, că dosarele zac cu anii, deși, conform legii, nu pot sta mai mult de 60 de zile. În această gaură neagră au intrat dosarele mari „Mineriada”, „Revoluția” și „10 August” și tot acolo, așteaptă să treacă timpul și cel al lui Liviu Dragnea și al complicilor lui”, arată Ana Birchall, candidat la președinție.
Birchall mai arată că de 5 ani spune peste tot că această procedură este una de tergiversare a dosarelor penale și „o bătaie de joc la adresa noastră, că e firesc ca românii să nu mai creadă că se va putea face dreptate și încep să se îndrepte către figuri de politicieni agresive, care promit că fac dreptate cu parul și bâta, nimeni nu mișcă nimic, te și întrebi cine pe cine are la mână”.
Fostul ministru mai precizează că în 2019 a fost dat afară din PSD pentru că s-a opus modificărilor toxice din justiție promovate de grupuri de interese disperate să scape de dosarele de corupție.
Tergiversare cu legea în mână
Potrivit portalului instanțelor de judecată, un judecător de la Tribunalul București a decis, pe 9 iulie, să suspende procedura de Cameră preliminară și a cerut instanței supreme să stabilească legalitatea mandatelor de interceptare folosite de procurori în acest caz. Cererea tribunalului vizează „legalitatea încheierilor prin care s-au autorizat activități specifice culegerii de informații, a mandatului emis în baza acestora, a modului de punere în executare a autorizării, precum și a înregistrărilor rezultate”.
Dosarul a fost înregistrat în octombrie 2022 și nici până azi nu a trecut de prima fază a procedurii de Cameră Preliminară, practic un nou proces în care se verifică legalitatea administrării probelor.
Grupul lui Dragnea
Dosarul în care fostul lider PSD este trimis în judecată, deschis în 2017, are peste 770 de volume cu probe în anchetă. Numai rechizitoriul are peste 1.400 de pagini. Alături de Liviu Dragnea au fost trimise în judecată alte opt persoane, funcționari în Consiliul Județean Teleorman la data săvârșirii faptelor sau persoane fizice, precum și societatea Tel Drum.
Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri, potrivit DNA. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, mai arată procurorii DNA.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
În „CARACATIȚĂ”, doamnă Birchall, fiecare se mănâncă cu fiecare. Credeți-mă.