Dosarul „Veranda” și greșelile procurorilor | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Dosarul „Veranda” și greșelile procurorilor care au dus la „îngroparea” cazului. Judecătoarea de cameră preliminară care le-a pus anchetatorilor dosarul în brațe, cerându-le să se mai gândească dacă vor să continue judecata, a criticat aspru felul în care DIICOT a realizat ancheta care ar fi trebuit să îngenuncheze mafia imobiliară din Iași.

Departe de a se apropia de acest obiectiv, ancheta procurorilor ar fi făcut mai mult rău, întârziind judecarea unor fapte până la prescripția răspunderii penale și eșuând în tragerea cuiva la răspundere pentru altele. Încheierea de cameră preliminară pronunțată marți a semnalat un lung șir de erori comise de procurori.

Procurorii și-ar fi depășit atribuțiile

Cea mai gravă abatere a procurorilor de la procedurile legale ar fi constat în depășirea de către aceștia a propriilor atribuții. DIICOT și-a început ancheta în 2019 cu afacerile imobiliare ale lui Cristin Zămosteanu. Un an mai târziu se ajunsese chiar la arestarea acestuia în urma unei serii de 40 de percheziții imobiliare. Zămosteanu și apropiații săi erau acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, folosirea cu rea-credință a creditului societății, evaziune fiscală și spălare de bani, surse judiciare vorbind de un prejudiciu adus bugetului de stat de 12 milioane euro.

Citește și: Inculpat în două dosare, Irinel Popescu vrea să fie ales și numit „academician”

Dacă procurorii s-ar fi oprit în acel punct și ar fi trimis dosarul în instanță, s-ar fi ajuns probabil deja la o condamnare, cel puțin în primă instanță. DIICOT însă și-a extins cercetările și asupra instituțiilor publice care patronaseră cu îngăduință mișmașurile imobiliare. S-a ajuns astfel la inculparea și a șefilor Poliției Locale, ai Direcției pentru Cultură și ai Primăriei, inclusiv primarul Mihai Chirica, iar la primele infracțiuni stabilite în sarcina afaceriștilor s-au adăugat altele, precum abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzurparea funcției ori folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Infracțiunile de corupție intră în atribuțiile DNA

Tocmai dorința procurorilor de a cuprinde într-un dosar întreaga încrengătură de interese a reprezentat baza argumentației apărătorilor și marea hibă a rechizitoriului. DIICOT a fost înființat pentru a combate crima organizată, iar legea stabilește clar infracțiunile pe care acest parchet are dreptul să le ancheteze. Or, printre ele nu se regăsesc folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene, abuzul în serviciu sau uzurparea funcției. Infracțiunile de corupție intră în atribuțiile DNA.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Schimbări climatice. Ecocidul ar putea deveni infracţiune internaţională

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Amintirea unui război: Gheorghe Șanta, discurs emoționant la Oarba de Mureș | Săptămâna Online

Amintirea unui război: Gheorghe Șanta, discurs emoționant la Oarba...

Finanțarea metroului din Cluj, asigurată până în 2031 | Monitorul de Cluj

Finanțarea metroului din Cluj, asigurată până în 2031. Metroul...