Două asistente, trimise în judecată în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ, în care au murit 9 oameni

Data:

spot_img

Două asistente medicale și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, au fost trimiși în judecată în cazul incendiului produs în noiembrie 2020 în cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a unității spitalicești, în urma căruia au murit nouă persoane, a anunțat joi Parchetul General.

Cele două asistente au fost trimise în judecată, în stare de libertate, pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și a unei persoane juridice. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Potrivit procurorilor, în data de 14 noiembrie 2020, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de asistente medicale în cadrul Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, într-un salon în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid-19, cărora li se administra oxigenoterapie, cele două cadre medicale nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical.

Citește și: Cazul Vicol și cum poate eșua țara

„Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale. O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora.

În rechizitoriu, procurorul a reținut că inculpatele nu au respectat obligațiile și măsurile specifice de securitate și sănătate în muncă aplicabile domeniului în care își desfășurau activitatea și au tolerat existența timp de aproximativ 2 ore și nu au procedat la stingerea ori îndepărtarea din salon a unei lumânări tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient. Prin încălcarea deliberată a standardelor minimale de prevenție în materia sănătății și securității în muncă s-a creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă care s-a și concretizat prin izbucnirea incendiului soldat cu propria vătămare corporală, precum și cu vătămarea corporală a unui medic (arsuri de grad II-III pe 70-75% suprafață corporală care au necesitat 160-170 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, care au pus în primejdie viața victimei și care au generat un prejudiciu estetic grav și permanent)”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Citește și: Dominic Fritz: „Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie”. PSD-PNL au votat un amendament la Legea bugetului care pedepsește orașele performante

Potrivit procurorilor, Spitalul Județean din Piatra Neamț, prin conduitele culpabile ale factorilor decizionali, a încălcat mai multe prevederi legale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical.

Din rechizitoriu reiese că s-ar fi creat premisele izbucnirii și propagării cu extremă rapiditate a incendiului din data de 14 noiembrie 2020 în salonul secției ATI și producerii tuturor consecințelor derivate din acesta: decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a nouă dintre pacienți internați, vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale inculpate și degradarea salonului 240, a spațiilor din componența acestuia și cu distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora.

Pagubele materiale cauzate de incendiu sunt estimate la peste 2,5 milioane de lei.

Dosarul va fi judecat de Judecătoria Piatra Neamț.

Citește și: Opt ani de la abrogarea OUG 13, ordonanța care a scos în stradă 600.000 de români. Cine au fost actorii, ce fac ei acum?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Gabriel Apetrii / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related