Cineva ar trebui cu adevărat să-i spună lui Trump istoria tarifelor.
Acum aproximativ 95 de ani, Legea Tarifelor Smoot-Hawley a încercat să protejeze industriile americane prin impunerea unor tarife record asupra bunurilor importate. În ciuda avertismentelor economiștilor, președintele Hoover a mers mai departe, fapt ce a declanșat represalii rapide din partea principalilor parteneri comerciali. Exporturile SUA s-au prăbușit, comerțul global s-a contractat, iar Marea Criză Economică s-a adâncit, accentuând instabilitatea economică mondială și contribuind la tulburările care au alimentat Al Doilea Război Mondial. Nu a fost așadar ceva tocmai grozav.
Recunoscând eșecul, SUA și-au schimbat direcția prin Legea Acordurilor Comerciale Reciproce din 1934, promovând comerțul internațional în locul protecționismului, iar toată această poveste sordidă servește drept exemplu clasic despre cum războaiele comerciale se întorc împotriva celor care le inițiază, sufocând comerțul și afectând economiile în loc să le ajute.
Citește și: Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Rusia
Dar președintele Trump pare să nu știe asta și, astfel, amenință cu un război tarifar brutal împotriva vecinilor democrați ai Americii (precum și împotriva Chinei), în timp ce-i abandonează pe cei mai vulnerabili de pe lumea asta, prin închiderea USAID și oprirea aproape totală a ajutoarelor externe. Este o lecție magistrală despre cum să fii în același timp și stupid, și imoral.
Decizia de a impune tarife de 25% Canadei și Mexicului a fost între timp suspendată pentru o lună, după ce aceste țări au amenințat cu tarife de retorsiune și i-au făcut unele concesii lui Trump. Să sperăm că Trump își asumă această victorie falsă și nu revine la o atitudine care încalcă acordurile de liber schimb existente, fapt ce ar afecta consumatorii americani.
Continuarea, în Universul.net
Citește și: Instanța supremă, încă un pas spre anularea condamnării lui Dan Voiculescu
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Agerpres/EPA)