Două greve la Serviciul ieşean de probaţiune: În timp ce miercuri, 13 decembrie, şapte consilieri de probaţiune au intrat în greva foamei, alţii 14 continuă greva japoneză declanşată săptămâna trecută.
Greva japoneză e anunţată încă de la intrarea în clădirea care supraveghează persoanele condamnate în cazul cărora instanţa de judecată a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau liberarea condiţionată.
În interiorul clădirii, pereţii şi uşile sunt “tapetate” cu anunţuri asemănătoare, iar consilierii poartă banderole albe pe braţ, pe care scrie “grevă”.
Două greve la Serviciul ieşean de probaţiune: Birourile angajaţilor aflaţi în greva foamei sunt marcate cu afişe
Îngrijoraţi sunt şi consilierii de probaţiune.
Aceștia acuză Ministerul Justiţiei că nu şi-a onorat promisiunile de acordare a unor drepturi şi măriri salariale câştigate inclusiv prin hotărâri definitive în instanţă, dar şi persoanele supravegheate, chemate să se întâlnească în cadrul unui program special cu consilierii desemnaţi fiecăruia.
„Am glicemia 70 (limita inferioară). A fost cineva de la Ambulanţă şi m-a pus un pic pe gânduri”, a mărturisit Lucian Baltariu, consilier de probaţiune aflat în prima zi de grevă a foamei.
„Nu-i pasă nimănui de faptul că noi suferim pentru drepturile noastre”
Însă, a adăugat el, „cred că o să ne dea Dumnezeu putere să continuăm, pentru că suntem motivaţi în sensul ăsta să continuăm greva până când o să ne fie respectate drepturile câştigate prin instanţe, confirmate prin Ordin de Ministru.
Şi până la momentul ăsta cel mai trist este că nici măcar nu se interesează Direcţia Naţională de Probaţiune de situaţia noastră. Se pare că nu-i pasă nimănui de faptul că noi suferim pentru drepturile noastre. Din păcate”.
Două greve la Serviciul ieşean de probaţiune: câştigăm ca o persoană care lucrează în construcţii
A ţâşnit apoi din spatele biroului său, cu monitorul pe care e agăţat afişul pe care scrie “Greva Foamei”, pentru că îl aştepta unul din cei pe care îi supraveghează. Greva foamei, cel puţin la Iaşi, nu se face cu întreruperea lucrului.
Cel puţin, nu s-a făcut în prima zi. Ar fi dificil, pentru că la Serviciul de probaţiune e un du-te–vino continuu.
Persoanele supravegheate sosesc la întâlnirea cu consilierii de probaţiune, sunt pe holuri, sunt în “clasă” – o sală în care, în funcţie de programul pe care îl au de urmat, li se explică diverse chestiuni care îi pot ajuta să se reintegreze în societate.
Colega sa, Cristina Irimia, a ţinut să sublinieze:
„Nu câştigăm fenomenal, câştigăm ca o persoană care lucrează în construcţii, un muncitor calificat. Avem toate interdicţiile judecătorilor, dar nu primim şi beneficiile lor”.
Citește și: 70 de foști inculpați interceptați de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat
Greviștii au și alte nemulțumiri
Din spatele unui alt monitor, marcat cu acelaşi însemn de „Greva foamei”, o voce a completat spusele Cristinei Irimia:
„Nu ni se decontează chirii, nici măcar medicamente”.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!