Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Naţional Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an faţă de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparţinând de acesta, Muzeul de Istoria Farmaciei şi Muzeul Cinegetic, vor fi închise temporar, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul interimar Alexandru Chituţă.
„Bugetul Muzeului Naţional Brukenthal a fost aprobat. Dacă în anul 2024 am avut o subvenţie din partea Ministerului Culturii 11.237.000 lei, anul acesta ni s-a aprobat un buget mai mic decât în 2024, de 11.080.000 lei, însă reprezentanţii ministerului au dorit să facem venituri proprii mai mari. (…) Din acest buget, doar salariile sunt de aproximativ 9.350.000 lei şi ne mai rămân undeva în jur de 1.700.000 lei pe bunuri şi servicii, cât timp doar bunurile şi serviciile pentru 2024 au fost de 1.990.000 lei. Deci, în momentul faţă, Muzeul Naţional Brukenthal este în incapacitate de plată a bunurilor şi serviciilor. (…) Pe partea de buget am hotărât închiderea a două instituţii mai mici, două muzee mai mici, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul Cinegetic. Sunt două muzee mici, dar muzee importante, pentru că Muzeul de Istorie a Farmaciei înseamnă istoria primei farmacii descoperite pe teritoriul României, iar Muzeul Cinegetic a fost primul muzeu de profil deschis din România”, a declarat managerul Alexandru Chituţă, citat de Agerpres.
Citește și: Bucharest Fashion Week a intrat în circuitul internațional al prezentărilor de modă
Muzeul Cinegetic şi cel de Istoria Farmaciei vor putea fi vizitate doar de grupuri de minim zece persoane, cu programare, cu 24 de ore înainte la secretariat@brukenthalmuseum.ro
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, consideră incorect modul de alocare a banilor de către Ministerul Culturii către instituţiile din subordine, motiv pentru care ia în calcul să propună Primăriei municipiului Sibiu să preia muzeul de la minister.
„Eu consider că un buget care nici măcar nu acoperă buna organizare şi funcţionare a Muzeului Brukenthal este o jignire adusă atât Muzeului Brukenthal, cât şi managerului. (…) Muzeul Brukenthal este în momentul de faţă printre primele cinci instituţii din cadrul Ministerului Culturii care a ajuns să aibă venituri proprii peste 20% din bugetul total. Sunt instituţii de spectacol în România în care veniturile proprii nu depăşesc 3%, iar subvenţia Ministerului Culturii este de 97%. (…) Am vorbit mai demult cu doamna primar Fodor şi poate ar trebui să ne gândim din nou şi să reîncep eu, sau cel care va veni după mine, negocierea cu Primăria municipiului Sibiu ca Muzeul Brukenthal să se despartă de Ministerul Culturii şi să vină în subordinea Primăriei municipiului Sibiu”, a explicat managerul Alexandru Chituţă.
Acesta a mai anunţat că nu intenţionează să rămână în funcţia de manager interimar după expirarea mandatului actual, în această lună, dacă Ministerul Culturii nu va aloca mai mulţi bani muzeului sibian.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Muzeul Naţional Brukenthal / Facebook)