Două surse, date diferite despre votare: nu coincid în 38,64% din cazuri | Analiză Expert Forum

Data:

spot_img

Date diferite despre votare. Rapoartele Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilega (SIMPV) și procesele-verbale ale secțiilor de votare nu coincid în 38,64% din cazuri. Expert Forum a comparat cele două surse, constatând discrepanțe în ceea ce privește prezența la vot raportată.

La alegerile din 9 iunie 2024 a fost folosit SIMPV, care are, printre scopuri, acela de a preveni votul multiplu.

La intrarea în secția de vot, primul lucru pe care îl face alegătorul este să prezinte actul de identitate operatorului tabletei SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal), care scanează documentul și constată dacă alegătorul are dreptul de a vota, explică Expert Forum.

Citește și: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuză fraude în procesele verbale de la secțiile de vot

Date diferite despre votare în 7.324 de secții de vot

Expert Forum a comparat datele privind prezența la vot raportate de SIMPV cu prezența la vot din fiecare secție de vot, rezultată din procesele verbale (PV – punctul b” – foto mai sus).

Prezența la vot din cele două surse diferă în 7.324 de secții de vot, adică 38,64% din total.

  • Dacă cifrele din procesul verbal sunt mai mici decât cele din SIMPV (diferență A), înseamnă că persoanele respective au fost validate de operatorul SIMPV, dar nu figurează pe niciuna din listele electorale din respectiva secție de vot.

Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare

Similar, dacă cifrele din procesul verbal sunt mai mari decât cele raportate de SIMPV (diferență B), înseamnă că persoanele respective se regăsesc ca prezente la vot pe listele electorale ale secției, dar nu au fost validate de operatorul SIMPV.

  • Observăm că diferențele de tip A sunt mai frecvente decât cele de tip B. Acest lucru este valabil pentru toate județele, Sectorul 5 fiind singurul loc în care diferențele de tip B sunt mai multe. Diferențele de tip B, deși prezente în 38,97% din secțiile de vot cu diferențe, sunt responsabile de 49,06% din numărul de alegători afectați.
  • Raportul dintre secțiile cu diferențe de tip A și celor cu diferențe de tip B este 1,56, adică din 5 secții cu diferențe de prezență, pentru două numărul de votanți indicat de PV este mai mare, iar pentru celelalte 3, este mai mare numărul de votanți indicat de SIMPV. Județul Sălaj iese in evidență, cu raport A/B de 4,33, următorul clasat fiind Covasna, cu 2,61. La capătul celălalt la clasamentului, raportul este subunitar doar în Sectorul 5 (care are mai multe secții cu diferențe de tip B) și fix 1 în județul Călărași. Din punct de vedere statistic, dacă aceste erori ar fi întâmplătoare, ne-am aștepta ca ele să fie în proporții egale (adică numere aproximativ egale de secții cu erori de tip A și de tip B) și distribuția lor să fie uniformă (adică raportul lor să nu varieze foarte mult de la județ la județ), mai arată Expert Forum.

Ce probleme au mai fost găsite

Organizația, care a monitorizam procesul de vot, arată că secțiile unde discrepanța dintre cele două raportări pare să se datoreze unor scăpări ale membrilor birourilor electorale judecând după diferențele reduse reprezintă trei sferturi din totalul secțiilor cu discrepanțe.

Pentru restul secțiilor de votare, acolo unde diferența este mai mare de 1% din numărul de alegători, raportul între erorile de tip A și B este mai aproape de 1, adică cele două tipuri de eroare apar cu frecvențe similare.

Pentru aceste secții de votare, raportul dintre erorile de tip A și tip B la nivel national este 1,25, dar acest lucru nu este însă valabil la nivel de județ.

Majoritatea județelor înregistrează o valoare acestui raport în jurul mediei naționale, cu unele excepții notabile: în Covasna raportul este 5 și în alte 9 județe este mai mare de 2.

Continuarea în Expert Forum

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu, acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca (FOTO | VIDEO)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: expertforum.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își dea demisia

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își...

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală”

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să rămână la putere pe termen nelimitat

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să...