luni, 2 august 2021
AcasăLa ziActualitateDouă universități din zona Moldovei dețin împreună recordul solicitărilor de brevete de...

Două universități din zona Moldovei dețin împreună recordul solicitărilor de brevete de invenție din ultimii 10 ani

Două universități din zona Moldovei au depus în ultimii zece ani mai multe solicitări de brevete de invenție decât aproape toate instituțiile de învățământ superior laolaltă. Este vorba despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care au făcut la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci 747 astfel de solicitări, împreună, în ultimii 10 ani. Pe locul al treilea, pe țară, este Universitatea Politehnica din București, cu 224 de solicitări, dar care are mai multe cadre didactice și cercetători decât au împreună cele două universități din Moldova.

Sursa Foto: Mădălina Olariu

În ultimii trei ani, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost lider național în ultimii ani în ceea ce privește cererile de brevet depuse. În perioada 2017 – 2019 au fost depuse 115 cereri de brevet, în contextul în care în ultimii 10 ani universitatea a depus în total 258 de astfel de solicitări. Creșterea se datorează și faptului că, din 2016, TUIASI susține printr-un „fond de invenții” taxele profesorilor și cercetătorilor care depun solicitări de brevetare a invențiilor. În intervalul 2017 – 2019, cercetătorii TUIASI a solicitat 37, 45, respectiv 33 de brevete. O statistică a ultimilor 10 ani clasifică Politehnica ieșeană pe poziția a doua la nivel național în ceea ce privește solicitările de brevet, cu 258 de astfel de solicitări.

De cealaltă parte, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a depus, în perioada 2009 – 2019, 489 de solicitări de brevete, cele mai multe dintre ele în 2010, când au existat 130 de astfel de solicitări. La nivelul anului 2019, ultimul asupra căruia există o statistică oficială, OSIM a acordat doar 78 de brevete dintre solicitările depuse de universități, publicând hotărârile de acordare în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială – secțiunea Brevete de invenție. Dintre acestea, 10 au fost ale Politehnicii ieșene, care s-a clasificat pe locul al II-lea la nivel național, în timp ce Universitatea din Suceava a fost pe prima poziție cu 20.

Sursa Foto: Mădălina Olariu

„Am reușit ca în ultimii peste 10 ani să fim prima sau printre primele trei instituții din România, nu doar universități, ca număr de cereri de brevete și brevete acordate. Spre exemplu, din 2017 și până în prezent membrii TUIASI au depus 150 de cereri de brevet, fiind acordate 30 de brevete dintre cererile depuse în anii anteriori. În mod evident, susținerea și financiară, deloc neglijabilă, din partea universității, inițiată în 2016 și care continuă și în acest mandat, reprezintă un element important în depunerea aplicațiilor pentru brevetare și în asigurarea protecției acestora pentru anii de după acordarea brevetelor”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În momentul de față, taxele de înregistrare, publicare și examinare pentru brevetarea unei invenții sunt în valoare de 369 de lei, iar procesul de determinare dacă o invenție este brevetabilă sau nu poate dura chiar și șapte ani. Mai există și varianta achitării unei taxe de urgență de 3.000 de lei care urgentează procesul și în cel mult 2 ani OSIM-ul va emite concluziile după analizarea solicitării de brevet. În ultimii ani, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a susținut din fondurile proprii inițiativa brevetării invențiilor realizate de colectivul academic. În acest sens, spre exemplu, în anul 2020 au fost depuse 32 de cereri de brevet, susținute cu suma de 12.480 de lei din bugetul universității, în timp ce în anul 2019 s-au cheltuit peste 18.000 de lei în această activitate. La aceste solicitări se adaugă și cererile de brevet depuse în cadrul contractelor de cercetare științifică câștigate în competițiile naționale și internaționale, unde există fonduri speciale destinate acoperirii cheltuielilor administrative pentru brevetarea invențiilor rezultate.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE