„Dr. Fără Conștiință”: Presa germană despre cazul implanturilor de stimulatoare

Data:

Scandalul stimulatoarelor cardiace recuperate de la cadavre oferă presei germane ocazia de a aminti că sistemul de sănătate din România este cel mai subfinanțat din UE.

„Implanturi fără consimțământ. Operații înfricoșătoare în România: doctori ar fi folosit stimulatoare cardiace de la pacienții decedați”, titrează pagina de internet a postului german de televiziune, RTL. 

„Înșelătorie uriașă în sistemul de sănătate din România”, scrie site-ul, care, citând procurorii români, notează că ar fi vorba despre o rețea de cinci medici, activă începând din 2017. În multe cazuri, aceștia puneau diagnostice fictive unor pacienți, cărora, ulterior, le făceau implanturi de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare luate de la pacienți decedați, fără acordul lor prealabil sau al familiilor lor. 

Cel mai citit ziar din Germania, Bild, îl numește pe cardiologul care conducea rețeaua „Dr. Fără Conștiință” și povestește cum creierul grupării își inducea în eroare pacienții – le administra medicație pentru insuficiență cardiacă și le punea viața în pericol în mod inutil.

Procuratura îl cunoaște pe medic de mai mult timp: a fost deja cercetat pentru luare de mită și fraudă. Bild mai scrie și despre colecția de artă și proprietățile imobiliare ale familiei medicului – una chiar într-o zonă de protecție naturală în care nu se putea construi și pentru care nu există vreo autorizație de construcție.

Ziarul de mare tiraj mai amintește că România este țara din Uniunea Europeană care cheltuiește cei mai puțini bani pe sistemul său de sănătate iar aceasta ar fi una din cauzele numeroaselor scandaluri și cazuri de corupție în ultimii ani. Informația este redată, cu aceeași referire la subfinanțarea sistemului medical, și de publicația săptămânală Spiegel în ediția sa online, unde se mai scrie și că din acest motiv „mii de medici și asistente au părăsit România în ultimii ani”.

Citește și: Iana Matei, despre traficul de persoane: Copiii sunt racolați direct pe WhatsApp. Unde sunt măsurile Guvernului?

Și postul de televiziune ntv descrie faptele anchetate de parchetul din România împotriva a ceea ce numește „medici criminali”.

În Germania este interzisă prin lege îndepărtarea unui stimulator cardiac fără acordul prealabil al defunctului sau al rudelor acestuia. Încălcarea acestei prevederi se încadrează în tulburarea liniștii morților. Între 1976 și 1979, diverși medici și spitale din Germania au fost investigați pentru că au refolosit stimulatoare cardiace învechite. Majoritatea anchetelor s-au încheiat cu amenzi, mai scrie Bild.

Preluare Deutsche Welle Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

sursa foto – Deutsche Welle

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...