luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterDr. Lucica Grigorică, medic cardiolog: „Există viață și după un infarct miocardic”

Dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog: „Există viață și după un infarct miocardic”

Fumatul, obezitatea, sedentarismul și stresul prelungit sunt doar câțiva dintre factorii de risc care au condus, pe parcursul ultimilor ani, la o creștere semnificativă a numărului cazurilor de infarct miocardic. 

Din nefericire, tot mai mulți tineri cu infarct ajung la spital, în stare gravă, iar medicii cardiologi spun că astfel de cazuri au devenit deja obișnuite în gărzile de cardiologie. În ciuda numărului din ce în ce mai mare de pacienți cardiaci, în România nu dispunem încă de programe eficiente destinate prevenirii bolilor cardiovasculare, fapt care determină o calitate scăzută a vieții și o mortalitate crescută din cauze prevenibile.

Am discutat despre toate aceste provocări, dar și despre rolul pe care predispoziția genetică îl are în apariția bolilor de inimă cu dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați.

Doamnă doctor, cine este predispus să sufere un infarct de miocard?
Infarctul miocardic acut apare în special la persoane care au factori de risc cardiovascular. Vorbim de hipertensiune arterială, numită și „ucigașul silențios”, de diabetul zaharat (cu o creștere impresionantă a numărului de cazuri în ultimii ani), de dislipidemie(în special de valorile crescute ale colesterolului  „rău” și ale trigliceridelor), despre fumat și obezitate (din ce în ce mai frecvente la persoanele tinere), dar și despre sedentarism, alimentație nesănătoasă și stres. Atunci când corectăm și tratăm eficient și din timp acești factori de risc, putem preveni cu succes apariția unui infarct miocardic.

Din păcate, puțini pacienți pot fi convinși să urmeze un tratament corect pentru factorii de risc care nu dor, care nu „se simt”.

De exemplu, valorile crescute ale LDL-colesterolului (colesterol „rău”) nu dor, nu simțim fizic că avem colesterolul mare și, prin urmare, puțini pacienți acceptă un tratament. Conform ultimelor recomandări ale Societății Europene de Cardiologie, o valoare a LDL colesterolului mai mare de 190 de miligrame/decilitru încadrează persoana respectivă într-un grup de risc cardiovascular foarte mare.

Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE