Dragoș Pîslaru: Femeile care lucrează în UE câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care prestează același tip de muncă

Data:

spot_img

Deși egalitatea de gen este unul dintre principiile fondatoare ale UE și principiul salariilor egale pentru muncă egală a fost introdus în urmă cu mai bine de 60 de ani, femeile din UE încă sunt plătite mai prost decât bărbații.
Parlamentul European dorește să schimbe această situație.

„Discriminarea salarială în funcție de gen trebuie să se încheie!”

În aprilie 2022, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de introducere a unor reguli de transparentizare a salariilor, dar a cerut ca acestea să meargă și mai departe.
Parlamentul dorește ca regulile să se aplice companiilor cu peste 50 de angajați, nu 250 cum a propus Comisia Europeană. Aceste reguli trebuie să includă:

  • dezvăluirea informațiilor care facilitează compararea salariilor
  • rapoarte privind diferențele de remunerare în funcție de gen
  • conceperea unor planuri de acțiune dacă decalajul este de cel puțin 2,5%
  • interzicerea secretizării salariilor

„Fiecare persoană trebuie să fie plătită corect pentru munca sa. Femeile care lucrează în UE câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care prestează același tip de muncă. Deși principiul remunerării egale este prevăzut în articolul 157 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încă există diferențe majore de salarii în multe state membre.

Pentru echilibrarea acestor diferențe, am votat în Parlamentul European intrarea în negocieri cu guvernele UE pentru o directivă privind transparența salarială. Printre măsurile acestei directive se numără raportarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați de către companii și scoaterea secretului salarial din contractele de muncă. Discriminarea salarială în funcție de gen trebuie să se încheie!”, spune eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Citiți mai multe despre acțiunile Parlamentului European pentru egalitate de gen.

Cauzelor principale ale decalajului

În 2019 Parlamentul a adoptat Directiva echilibrului între viața profesională și cea de familie, introducând noi reguli pentru concediul de paternitate și concediul parental la nivelul UE, pentru a crește rata ocupării femeilor, a încuraja tații să își ia concedii de îngrijire a familiei și pentru promovarea egalității de gen și a egalității de șanse.

Într-o rezoluție privind Strategia UE pentru egalitate de gen adoptată pe 21 ianuarie 2021, eurodeputații au cerut Comisiei Europene să elaboreze un nou plan de acțiune care să includă obiective clare pentru statele membre de a reduce diferența de remunerare în următorii cinci ani.

În această rezoluție, eurodeputații cer Comisiei o evaluare anuală a implementării acestei Directive. Ei solicită țărilor UE să ia măsuri care să meargă chiar mai departe de prevederile Directivei, cum ar fi promovarea orarelor de lucru flexibile.

De asemenea, Parlamentul dorește reașezarea atribuirii tradiționale a anumitor profesii și activități doar unuia dintre genuri și adoptarea de măsuri concrete pentru a facilita accesul femeilor și fetelor în sectoare de educație și profesionale dominate de bărbați.

Aflați mai multe despre definiția diferenței de remunerație între femei și bărbați și despre motivele acesteia.

Combaterea sărăciei în rândul femeilor


Eurodeputații cer acțiuni pentru combaterea sărăciei în rândul femeilor. Aceștia solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă în sectoarele cu procentaj ridicat de femei și rezolvarea problemei pensiilor mai mici pentru femei decât pentru bărbați.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reforma pieței energiei electrice din UE. Măsuri de protecție pentru consumatori adoptate de Parlamentul European

Reforma pieței energiei electrice din UE, adoptată de Parlamentul...

7 milioane de euro de la Bruxelles pentru un nou pod peste Dunăre

7 milioane de Euro de la Bruxelles pentru un...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane de euro pentru porturile din România

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane...

Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israel și solicită o pauză umanitară

Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste...