Eurodeputatul Dragoș Pîslaru spune că Rusia nu are o alternativă funcțională pentru a face plăți globale decât dacă China va dori acest lucru și că guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei doar vrea să pară că nu este afectat de faptul că Rusia a fost exclusă din SWIFT.
„Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei spune că are deja o alternativă ca să se asigure că se pot face plăți globale.
Cât e adevăr și cât e minciună?
Adevăr: În 2014, când SUA l-a amenințat pe Putin că exclude Rusia din SWIFT după anexarea Crimeei, Banca Centrală a Rusiei a început să dezvolte un sistem alternativ, numit SPFS (Sistem pentru Transferul Mesajelor Financiare). Acesta a început să funcționeze în 2018, însă funcționează doar în Rusia.
Ca să poată funcționa global, acesta trebuie conectat la sistemul de plăți internaționale al Chinei, CIPS (Sistem internațional de plăți interbancare), activ din 2015 și utilizat de China pentru a facilita transferul internațional în yuan, moneda lor națională”, spune Dragoș Pîslaru pe Facebook.
Rusia depinde de China
Potrivit eurodeputatului, în acest moment, 23 de bănci rusești sunt conectate la CIPS.
„Asta înseamnă că ele pot face tranzacții cu China.
Concluzie: Rusia este la mâna Chinei. Rusia nu are o alternativă funcțională pentru a face plăți globale decât dacă China va dori acest lucru”, a declarat Dragoș Pîslaru.