La doar 29 de ani, Aurel Muszunye a murit la datorie. Soția încă mai așteaptă să i se facă dreptate

Data:

spot_img

A decis să-și câștige existența muncind, fără a ține cont de etichetările care sunt de regulă puse pe seama comunității romilor. Aurel Muszunye nu a găsit înjositoare ideea să lucreze într-un domeniu care multora li se pare rușinos.

S-a angajat de tânăr la firma de salubrizare din Arad, la stația de sortare apoi a ajuns pe autospeciala pentru colectat gunoiul. Firma s-a schimbat iar noua societate a preluat mare parte dintre angajații vechii companii.

Aurel Muszunye a continuat să muncească pentru noul patron până la sfârșitul său tragic.

În vara anului 2019, pe când lucra ore suplimentare, mai bine plătite și când atenția a scăzut proporțional cu orele prestate, s-a produs nenorocirea: s-a întâmplat în satul Sânleani, de lângă Arad. Colegul său care conducea autospeciala de gunoi a manevrat neatent cu spatele.

Aurel se afla pe talpa specială pe care de regulă gunoierii stau atunci când mașina se deplasează. Șoferul s-a asigurat în oglinda din stânga că poate merge cu spatele fără probleme dar a scăpat din privire partea dreaptă atunci când a trecut peste o grămadă mare de nisip.

Aurel Muszunye s-a dezechilibrat, a căzut sub mașină și roata din spate a camionului l-a călcat efectiv peste cap. A murit la doar 29 de ani, acesta fiind momentul care a provocat o serie de nenorociri pentru familia sa.

Mariana se chinuie să-și crească copiii rămași orfani

Soția lui Aurel, Mariana Covaci, a rămas singură cu doi copii, de 4 și 8 ani. Mariana s-a cunoscut cu Aurel la muncă, au și lucrat o perioadă împreună la firma de salubrizare, apoi femeia s-a dedicat celor doi copii, pentru că soțul câștiga totuși bani frumoși, adunând orele suplimentare.

Ban cu ban și-au făcut o căsuță, unde locuiau cu părinții lui Aurel. Dar moartea neașteptată a bărbatului a schimbat dramatic totul. Lumea bine așezată a Marianei și a copiilor săi s-a dat deodată peste cap. Siguranța venitului asigurat de soț s-a spulberat peste noapte.

Femeia s-a văzut dintr-o dată în situația disperată de a nu mai avea cum să-și crească cei doi copii. A primit totuși un palid ajutor. Conducerea firmei de salubrizare a angajat-o pe Mariana ca femeie de serviciu. A beneficiat și de contravaloarea a trei salarii, ca ajutor de înmormântare, deși ar fi avut dreptul la cinci salarii.

Pentru că soțul ei a murit în timpul serviciului, îndemnată de câțiva apropiați, femeia a apelat și la instanță pentru a primi drepturile care li se cuvin ei și celor doi copii. Dar pentru oamenii simpli, mai ales pentru romi, calea legii nu este nici simplă și nici clară. Avocatul care o reprezintă nu i-a explicat ce se întâmplă prin ședințele de judecată.

A primit doar vagi asigurări că totul va fi bine. Și nu pare să fie nimic bine, cel puțin până acum. Nenorocirile se adună, banii câștigați sunt parcă tot mai puțini și așteptarea devine tot mai grea. De un an și jumătate Mariana Covaci așteaptă ca instanța să-i acorde drepturile care i se cuvin.

O mamă și doi copii așteaptă o minune

Liderul sindical de la firma de salubrizare arădeană, Ioan Dănilă, a ajutat-o pe Mariana Covaci de la început. El l-a cunoscut bine pe Aurel Muszunye și l-a apreciat: „a fost un băiat cuminte, la locul lui, nu bea, nu fuma, își vedea de lucru. Am încercat să ajut familia după deces”. Liderul sindical a căutat soluții, inclusiv pentru o reprezentare mai eficientă în instanță.

Ioan Dănilă, lider de sindicat
Ioan Dănilă, lider de sindicat

Dar totul pare că se desfășoară ca într-un vis urât: timpul trece, necazurile se adună și viitorul devine tot mai incert pentru femeia rămasă singură cu doi copii mici dintre care unul este în primii ani de școală și are de făcut față și rigorilor pandemiei.

YouTube video

Soacra a dat-o afară din casa pe care a construit-o cu Aurel. Din păcate, ei locuiau într-un cartier populat în mare parte de familii de romi unde nu prea există documente pentru case. Situația este veche, este cunoscută și autoritățile locale o tolerează de ani buni.

Oamenii locuiesc în căsuțele lor netulburați, iar probleme apăr doar în situații mai speciale cum este cea a Marianei Covaci. Acum, femeia stă în gazdă, drămuind cu grijă fiecare bănuț câștigat pentru a-și crește cât mai bine cei doi copii rămași atât de tragic orfani. Și așteaptă o minune, din partea Justiției, a conducerii firmei, a oricui îi poate aduce o rază de speranță. Mariana lucrează în continuare, pe orice vreme, pentru salariul ei mizer, pentru că așa a învățat, că banul trebuie câștigat greu, prin muncă.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului “No Hate – Redactare incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19”, un proiect derulat de Freedom House Romania, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, cu sprijinul financiar de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

spot_imgspot_img
Maura Bărbulescu
Maura Bărbulescu
Maura Bărbulescu este fondatoarea platformei media Arad24.net cu o vastă experiență în media online. În ultimii ani, a colaborat și a ajutat la înființarea a numeroase trusturi media locale și naționale. Maura este antreprenor și specialist de marketing online și autoare a unei cărți în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related