duminică, 17 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterDrama mamelor minore: „Aceste fetițe care trebuie să se joace cu păpușile...

Drama mamelor minore: „Aceste fetițe care trebuie să se joace cu păpușile sunt condamnate”

Județul Iași este fruntaș la nașterile în rândul mamelor minore, situându-se pe locul al patrulea la nivel național. Cele mai multe mame minore sunt în județul Mureș (931), în Dolj (838), Brașov (830), Iași (733) și Bacău (722).

Totodată, conform celor mai recente date puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS) din cele 199.720 de nașteri care au fost înregistrate în 2019 în întreaga țară, 749 sunt de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15 – 19 ani. Mai mult, 29 dintre cele 749 se aflau la a doua naștere.

Numărul mare al mamelor minore și problemele care apar după naștere au fost subliniate de medici și specialiști în cadrul dezbaterii „România are cele mai multe nașteri din Europa având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?”, organizată zilele trecute de Organizația „Salvați copiii România”.

Profilul adolescentei care devine mamă este unul diferit în funcție de vârstă, a precizat medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Cele cu vârsta sub 15 ani aparțin de multe ori comunității rome și nu au un nivel corect de educație și cele peste 15 ani fac parte din grupuri vulnerabile, familii sărace, cu părinți plecați și care au renunțat la școală pentru a întemeia o familie.

„Factorii de influență sunt grupați în trei categorii, cei care țin de familie, cei care țin de educație și cei care țin de autoritatea publică locală. Partea de autoritate publică locală poate fi mai mult întărită și implicată în această ecuație. Ce se poate face? O revizuire a cadrului legal, e important să implicăm tinerii, e important să colaborăm instituțional și interinstituțional. E o problemă care ne interesează pe toți și rezolvarea trebuie să vină tocmai din această colaborare”, a mai precizat dr. Andreea Moldovan.

Patru din zece adolescente ajung să aducă pe lume copii prematuri, mortalitatea infantilă fiind o problemă majoră. Prof. dr. Maria Stamatin, șefa Secției de Neonatologie II de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spune că aceste fetițe ajung să fie „amputate toată viața din punct de vedere psihic și psihologic”, subiectul fiind unul extrem de delicat. „Zona Moldovei este o zonă cu status economico-social precar și dacă toți factorii de decizie s-ar implica în educația familiei, educața copiilor noștri, lucrurile ar sta altfel. Aceste fetițe care trebuie să se joace cu păpușile sunt condamnate și cred că implicarea autorităților locale, a asistentului social și comunitar ar trebui să fie zilnică”, a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

Chiar recent, la maternitatea ieșeană a născut pentru a doua oară o adolescentă în vârstă de 16 ani, copilul fiind unul prematur. În anii trecuți cea mai tânără mamă a fost o adolescentă de doar 12 ani, specialiștii spunând că acesta este rezultatul sărăciei, a lipsei de educație și a fenomenului migrației care lasă tot mai multe adolescente în grija rudelor.

„Fie copilul moare intrauterin, fie se produc avorturi spontane, fie naște prematur, acestea sunt problemele cele mai frecvente la aceste fetițe. Complicațiile prematurității vor pune și mai multă presiune pe mamă, pe familie. De multe ori familia își renegă copilul, iar fetița ajunge în cel mai bun caz într-un sistem de asistență maternală împreună cu copilul ei”, a mai completat medicul ieșean.

Comparativ cu situația de la noi din țară, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE