Drept la replică

Data:

spot_img

În legatură cu articolul ”Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane”


În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, în legătură cu articolul ”Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane” publicat pe site-ul PressHUB în data de 22.10.2024, precum și în paginile sale de Social media (Instagram și Facebook) și preluat de alte publicații online, cu durere în suflet întrerup această perioadă de doliu ca să răspund acuzațiilor total nefondate. Precizez că:

Informațiile din cadrul articolului sunt neadevărate și prezentate cu intenția clară de a mă calomnia și a ridica suspiciuni asupra moralității mele, a familiei și a colaboratorilor care mi-au fost alături în unele dintre cele mai grele momente din viața oricărui om: pierderea partenerului de viață. Fiecare persoană care a trecut prin asta știe că durerea poate fi atât de mare încât te poate copleși. Însă, atunci când, în mod calomnios, este mânjită cu noroi imaginea familiei și a copiilor, suferința devine de nesuportat. În același timp, am fost abordați de persoane necunoscute care au exercitat amenințări și presiuni asupra noastră.

Nu există niciun fel de dosar penal, sunt informații calomnioase. Nu am fost contactați de autorități sau informați privind existența acestuia. Afirmația ”La procuratura județului Caraș-Severin s-a deschis dosarul 1619/315/2024 pentru ucidere din culpă este total falsă. ”Nu există ”procuratura județului Caraș-Severin”. Numărul 315 prezentat în articol este indicativul Judecătoriei Târgoviște.

Bazându-se pe faptul că cititorii nu verifică numerele de dosare sau informațiile prezentate, autorii articolului lansează în mod tendențios informații false, inducând în eroare opinia publică.

Eugenia a fost mai mult decât un partener de viață. A fost iubita, prietena și confidenta mea. Am iubit-o enorm, a fost o rază de soare care mi-a luminat existența, mi-a dăruit o fiică la fel de frumoasă și delicată ca ea. Am avut parte de peste 23 de ani de fericire, împreună cu ea am pus bazele asociației, eram doar noi doi, o echipă minunată care a făcut totul împreună. Din păcate, după 23 de ani, o boală necruțătoare (encefalita) a decis să ne separe. Găsiți atașată fișa de externare din spital. Boala de care suferea a fost ameliorată, dar nu vindecată complet. Toate acuzațiile nefondate aduse în cadrul articolului sunt o pată aruncată pe memoria ei, provocându-ne o suferință atroce mie și Cristianei, fiica noastră.

Cronologia evenimentelor din 2016 este prezentată în publicație în mod voit eronat, iar adevărul celor întâmplate este total diferit. Nu s-a pus nici măcar o clipă problema unei otrăviri sau a vreunei intervenții legate de “otrăvire medicală”.

Pe 9 februarie 2016, Eugenia a acuzat dureri puternice de cap, moment în care ne-am deplasat împreună la Spitalul din Oțelu Roșu, la doamna doctor neurolog Artemisia Todorovici. A fost diagnosticată cu diagnostic de vertij și a primit tratament medicamentos. În ziua următoare, după-amiaza, a avut o senzație de amețeală și a încercat să mănânce ecler. Înainte de a mânca prăjitura, mi-a spus că se simte amețită, moment în care a început să se simtă foarte rău, nu mai putea vorbi, i s-au învinețit buzele și era tot mai rău.

Am sunat la ambulanță și, în acest timp, Eugenia și-a pierdut cunoștința. Fiica mea, care era în curtea casei, a luat telefonul de la mine pentru a da indicații despre locație Serviciului de Ambulanță. În tot acest timp, eu am efectuat manevre de resuscitare. Echipa Ambulanței a ajuns și i-a fost administrat oxigen, transportând-o apoi la Spitalul Municipal din Caransebeș. Între timp am anunțat mai mulți cunoscuți despre situația aceasta, unii dintre ei venind la spitalul din Caransebeș.

În perioada 10-11 februarie, Eugenia și-a revenit, după 6 ore de la intrarea în comă, ne-a recunoscut și a vorbit cu persoanele care erau prezente acolo, inclusiv cu mama ei. Dacă ar fi existat suspiciuni de otrăvire, cu siguranță poliția ar fi fost alertată imediat. Nu pot înțelege sursa acestei informații false și nu reflectă în niciun caz realitatea trăită de noi.

Afirmația conform căreia Eugenia ar fi fost ”externată cu prezența de „barbiturice” în analizele toxicologice” este complet inadecvată și neadevărată; niciun medic nu ar permite externarea unei persoane în cazul în care analizele toxicologice indică prezența ‘barbituricelor’. Doamna neurolog Daniela Reisz a depus eforturi semnificative în tratamentul Eugeniei și nu ar fi autorizat externarea dacă situația ar fi rămas neclară.

Două zile mai târziu, pe 25 februarie, Eugenia a sunat mai multe persoane apropiate, cărora le-a vorbit despre credința ei în Dumnezeu și despre faptul că ea va merge în Cer, pentru că iubește Cerul. Mai multe persoane pot confirma acest lucru, inclusiv mama și sora ei. Articolele publicate la vremea respectivă de oameni bine intenționați și cu respect față de semeni și de Dumnezeu, citează discuțiile Eugeniei din acea zi. Spre seară, Eugenia a dorit să dau drumul în casă cățelului ei pe care îl iubea. În timp ce am mers să deschid ușa lui Finny, sufletul Eugeniei a zburat spre Ceruri.

Eugenia a iubit îngerii și fluturii, dar mai mult a iubit oamenii pe care împreună i-am hrănit, ajutat, încurajat și ridicat.

Consider lipsită de orice fel de decență publicarea unei fotografii menite să transmită asemenea neadevăruri opiniei publice, imagine care doar ne răscolește inimile celor ce am iubit-o și prețuit-o pe Eugenia. Ambulanța și Poliția care au sosit la fața locului, precum și lucrătorii de la Pompe Funebre, medicul de familie au putut constata realitatea. În momente ca acestea când cea pe care am iubit-o cu toată inima pleacă de lângă noi, nu există nicio posibilitate de a pune în aplicare un scenariu dinainte pregătit referitor la întreaga procedură care trebuie urmată. În 2016, pentru mine s-au încheiat brusc 23 de ani de iubire și împlinire.

În legătură cu afirmația am început să primim mesaje de la mai multe persoane” trebuie remarcat că multe dintre persoanele care comentează pe rețelele sociale sunt conturi false. Ce încredere poți avea în profiluri care au doar o inițială drept nume, au maximum 2 prieteni, nu oferă informații despre sine și folosesc fotografii de profil ale persoanelor decedate? (print-screen atașat).

Rodica a fost cea care m-a ajutat să trec peste suferința inițială și m-a învățat că viața pentru mine nu s-a terminat, că pot să mai iubesc și să fiu iubit. Rodica a fost a doua soție (nu a treia cum s-a scris, în mod greșit). Când ne-am căsătorit, fetițele ei erau minore și m-am bucurat că vor veni să locuiască împreună cu noi, în Timișoara. Astfel, Cristiana urma să aibă două surori, iar casa avea să ne fie, din nou, plină cu dragoste și bucurie (așa cum este, mereu, pentru orice tată care locuiește cu trei fiice). Poate că, uneori, n-am știut cum să-i arăt Rodicăi imensa dragoste pe care i-o purtam, ori poate că, alteori, diferențele dintre noi au fost mai puternice decât iubirea, ceea ce ar fi putut genera mesaje care, scoase din context, pot fi stânjenitoare. Însă niciodată, absolut niciodată, n-aș fi putut să-i fac nici cel mai mic rău. Am iubit-o! Și continuu să o iubesc chiar și acum când soarta mă obligă să vorbesc despre ea la trecut. Iar fetele ei sunt și vor rămâne mereu fiicele mele, așa cum au fost mereu, în ultimii 7 ani de când locuim împreună.

Deși este dureros pentru mine și familia mea să retrăiesc momentele acelea de groază, voi rememora firul evenimentelor pentru că este important ca lumea să știe adevărul în privința falselor acuzații care mi se aduc.

Am sunat la 112 în momentul în care am realizat, cu groază, că soția mea nu poate respira. În așteptarea ambulanței, mi s-a cerut să verific dacă respiră, cu o oglindă. Nu aveam o oglindă la îndemână și am fost îndrumat să folosesc telefonul. Din păcate, în acel moment îngrozitor, am constatat cu șoc că Rodica nu mai respira. Aceasta se afla în tratament pentru bronșită astmatică de mai bine de un an. Când ambulanța a sosit, echipajul a încercat să o resusciteze, dar, din nefericire, au fost nevoiți să constate decesul. Au sosit, apoi, Poliția și medicul legist pentru a continua procedurile necesare.

Din expertizele medico legale (atașate) reiese faptul că pe corpul Rodicăi nu au existat urme de violență, moartea fiind una naturală, diagnosticată cu embolie pulmonară, conform declarației medicului legist care a efectuat autopsia.În urma certificatului medico-legal și a avizului emis în urma autopsiei, am primit permisiunea de a efectua serviciile funerare. Primul serviciu a avut loc la Biserica Speranța din Chișinău, acolo unde mama și rudele ei au avut acces total, lucru care se poate vedea din filmarea în direct a serii de priveghi.

În legătură cu ”percheziția domiciliară” despre care s-a scris, doresc să precizez că atunci când am ajuns la domiciliul din Chisinău, în 13 octombrie, am descoperit că locuința era devastată, iar ușa spartă. După ce am apelat 112 mi s-a comunicat că a avut loc o percheziție a poliției despre care nu fusesem anunțat deoarece nu am nicio calitate în dosar. Același lucru s-a întâmplat și cu informația despre deshumare, despre care nu am avut cunoștință, deși mă aflam în Republica Moldova. Altfel spus, nu s-a formulat niciun fel de acuzație împotriva mea. În consecință, am solicitat detalii despre percheziție și așa zisa deshumare la Poliția Municipiului Chișinău, cu cererea 8637/15.10.2024 (o găsiți atașată).

Este total mincinoasă afirmația că i-aș fi făcut plângere Corneliei pentru dispariția vreunui obiect din locuință, Ambele fete ale soției mele mi-au devenit fiice în momentul în care noi ne-am căsătorit. Relația călduroasă dintre mine și Rodica se răsfrânge asupra relației dintre mine și cele două fiice, eu fiind acela care îmi asum responsabilitatea de a continua să le îngrijesc și să le îndrum. Sunt consternat să observ că, în aceste momente de tristețe și durere, autorul articolului se concentrează spre case și moșteniri. În lumea din care fac parte, atenția se concentrează asupra sufletelor și restaurării.

Afirmațiile domnului Malanca sunt complet neadevărate și răuvoitoare. Dumnealui a hărțuit-o constant pe soția mea telefonic și online (găsiți atașat emailuri si mesaje whatsapp).

Domnul Valentin Malanca este angajat al ISU Timișoara și în repetate rânduri a hărțuit-o pe Rodica, propunându-i inclusiv plecarea alături de el într-o țară europeană. Rodica l-a blocat pe mai multe conturi de Facebook, pe mai multe numere de telefon și pe mai multe adrese de email. Sesizând obsesia pe care a dezvoltat-o față de soția mea, la plângerile acesteia, am trimis o sesizare oficială către instituția la care lucrează solicitând intervenția conducerii instituției pentru oprirea amenințărilor personale, a jignirilor repetate, a hărțuirii Rodicăi și a denigrării Asociației pe care o conduc. Agresivitatea verbală care îl caracterizează, precum și amenințările de șantaj și presiunile exercitate asupra familiei mele m-au determinat pe mine și pe Rodica să îl blocăm în mediul online.

Niciuna dintre afirmațiile referitoare la cadouri sau la o relație între mine și soția acestuia nu are bază reală și nu este adevărată (găsiți atașată și declarația soției sale, Denisa Malanca).

Așa zisele mesaje de pe whatsapp nu sunt adevărate, toate sunt false. În repetate rânduri Valentin Malanca a afirmat public că dorește să se despartă de soția lui și ar fi dorit să fie căsătorit cu Rodica. Soția mea l-a refuzat de fiecare dată, lucru care l-a înfuriat peste măsură. Deseori o amenința că, datorită locului său de muncă, îi poate intra în telefon și o poate urmări, fapt ce i-a provocat teamă acesteia.

La întrebarea reporterului de la PressHub care m-a sunat, am spus că mă aflu în Timișoara, că am fost la mormântul soției mele în Chișinău și i-am solicitat respectuos să îmi permită să nu răspund la întrebări despre lucruri de care nu aveam cunoștință, cum ar fi: deshumare, Consulatul României de la Chișinău, presupuse relații tensionate și alte astfel de întrebări. M-am simțit neînțeles și pur și simplu hărțuit de reporterul respectiv, având în vedere faptul că nu au trecut nici 40 de zile de la decesul soției.

Asociația beneficiază de toate autorizațiile și reglementările necesare pentru a-și dezvolta activitatea în mod legal (Lista cu reglementările și autorizările obținute este atașată).

Procesul de deschidere a unui centru de salvare pentru femei si copii traficați este complicat și multe organizații, inclusiv WorldTeach România, trebuie să respecte reglementări stricte și să obțină diverse autorizații și acreditări. Durata dintre achiziționarea unei locații și deschiderea efectivă poate fi influențată de numeroși factori, precum pandemia, reamenajările și birocrația. Asociația a lucrat din greu pentru a respecta toate procedurile legale necesare și suntem dedicați misiunii noastre de a oferi ajutor. Este un proces complex și nu ar trebui să fie judecat fără a lua în considerare toate aceste aspecte.

Costul de achiziție al proprietății a fost de 1,5 milioane de euro, echivalentul a 1,8 milioane de dolari (atașat contractele de vânzare-cumpărare). Proprietatea a fost achitată în două tranșe, iar mijloacele fixe au fost plătite separat. Plățile au fost efectuate pe parcursul a 3 ani.

Din toate aceste considerente, pentru articolul incorect intitulat ‘INVESTIGAȚIE. Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate’, a fost deschis un dosar în instanță, cu numărul 1551/30/2022, împotriva organizației care deține publicația PressHub. În cadrul dosarului au fost prezentate numeroase dovezi menite să combată afirmațiile false din articol.

În ceea ce priveste afirmația că ar exista ”un frate geamăn al asociației”, la o simplă căutare pe internet, s-ar fi putut vedea că este, de fapt, un CUI de care am avut nevoie pentru achizițiile de ajutoare umanitare pentru Ucraina, țară devastată de război.

În cei peste 20 de ani de activitate, prin intermediul Asociației WorldTeach am desfășurat activități de prevenție, informare, reabilitare, instruire, reintegrare socială pentru un număr mult mai mare de beneficiari decât ne-am propus la început. Informațiile tendențioase, precum și declarațiile neadevărate legate de Asociație, pornesc de la persoane rău intenționate.

Referitor la afirmațiile doamnei Silvia Tăbușcă, președinta ECLER, doresc să subliniez că acestea sunt total false și calomnioase.

Niciodată nu am menționat numele ECLER cu intenția de a obține finanțări sau beneficii materiale, și nici nu am folosit în mod impropriu fonduri destinate Asociației WorldTeach, pentru a sprijini vreun partid politic. Aceste afirmații reprezintă un atac la adresa mea, atât în articolul din 2022, cât și în cel recent, și nu sunt susținute de dovezi concrete. Nu este acceptabil să fiu asociat cu acuzații nefondate și informații denigratoare. Deși au existat neînțelegeri între noi, acestea au fost cauzate de cerințele financiare excesive formulate de doamna Tăbușcă, atât către Asociația WorldTeach, cât și către partenerii noștri principali, organizația Uncaged din SUA.

Le mulțumesc, cu deplină recunoștință, tuturor jurnaliștilor și publicațiilor care aleg să respecte codul deontologic al nobilei profesii pe care o reprezintă și decid să publice acest articol pentru a pune capăt tuturor acuzațiilor nefondate.

Totodată, mulțumesc tuturor celor care aleg să ne respecte perioada de doliu și să fie alături de mine și de fiicele mele. Dorim doar să ne plângem durerea în liniște și să respectăm toate tradițiile pentru cea care a fost, pentru noi, cea mai scumpă persoană din lume.

Cu toată stima, Beniamin Lup

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Curtea de Apel Iași exclude înregistrările din dosarul de mită al fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Curtea de Apel Iași a dispus, vineri, îndepărtarea înregistrărilor...

Au fost protejați frații Tate de instanțele din România?

Frații Tate și-au continuat în ultimul timp ieșirile, spectacolele...

„Cum poate fi o țintă militară omul flămând care se duce să ia o plasă cu mâncare?” Petru Gabor | INTERVIU

Petru Gabor este președintele asociației Voluntari Fără Frontiere, un...