miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăDeutsche WelleDreptate pentru Bosnia-Herțegovina

Dreptate pentru Bosnia-Herțegovina

După trei ani de război, cele trei părți beligerante au încheiat la 21 noiembrie 1995, la Dayton/Ohio, un acord de pace pentru Bosnia-Herțegovina – și o Constituție care paralizează țara și în ziua de azi.

După ce au eșuat toate tentativele de încheiere a războiului din fosta republică iugoslavă Bosnia-Herțegovina, conflict început în 1992, administrația americană condusă de președintele Bill Clinton și-a intensificat la începutul lui 1994 activitatea în Balcani. În martie, Washingtonul a convins grupurile etnice ale bosniecilor – după cum se numesc bosniecii musulmani din 1993 încoace – și croații să formeze o federație.

Modelul federației a servit din acel moment „grupului de contact” (alcătuit din politicieni și diplomați din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și Germania) drept bază a viitoarelor negocieri. Planul propunea recunoașterea „purificărilor etnice” comise de sârbi în mai multe părți ale Bosniei și să le lase acestora 49% din teritoriul țării.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE