În martie 2024, Franța a devenit prima țară din lume care garantează prin constituție dreptul femeii la avort, conform articolului 34. Tot Parlamentul francez e cel care a înaintat prin camera inferioară o propunere legislativă care să modifice definiția legală a violului și agresiunii sexuale.
În România, momentan nici nu se pune discuția garantării dreptului la avort ca drept constituțional, dar este protejat prin lege.
Conform Codului Penal Art. 201, privind „Întreruperea cursului sarcinii”, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină, ceea ce înseamnă până la trei luni jumate. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani. Totodată, întreruperea sarcinii fără consimțământul femeii, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Cu toate acestea, accesul la avort este relativ restricționat. Conform unui raport al Asociației Moașelor Independente, peste 80% dintre unitățile medicale publice nu oferă servicii de avort. La nivel național, peste jumătate din unitățile medicale publice spun că nu fac întreruperi de sarcină. Astfel, femeilor, dar mai ales celor din medii defavorizate, li se neagă de fapt dreptul legal la avort: clinicile publice refuză să facă avorturi, iar cele private sunt mult prea scumpe.
În paralel, mișcările anti-avort au luat avânt și sunt bine finanțate inclusiv în România, după cum remarca și jurnalista Sabina Fati, într-un comentariu pentru DW. BOR susține orice curent pro-familie, cu argumentul că „persoana umană, în orice stadiu de dezvoltare, este «dotată cu identitate și demnitate»”.
În aceste condiții, care este poziția noilor și vechilor candidați la alegerile prezidențiale în privința dreptului la avort al femeilor din România.
Citește și: “Așa era îmbrăcată” – expoziție cu haine ale victimelor abuzului sexual
Elena Lasconi – candidată USR
Elena Lasconi este singura dintre candidații de la alegerile prezidențiale care s-a poziționat ferm pentru susținerea dreptului la avort. Într-o dezbatere din noiembrie 2024 cu George Simion, moderată de Micutzu (Cosmin Nedelcu) pe canalul său de Youtube, Lasconi și-a exprimat dorința de a face un referendum “să garantăm asta [dreptul femeii la avort] în Constituție”
Legat de problema accesului femeilor la avort în spital, Lasconi a declarat că limitarea dreptului femeilor la avort în spitale publice este nejustificată doar din motive nemedicale.
“Mi se pare normal ca orice femeie în 2024 să fie stăpână pe corpul ei și să ia decizia pe care ea o consideră corectă. Dar sunt împotriva avortului ca metodă de contracepție. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult în zona de educație.”, a declarat Lasconi într-un interviu pentru Europa Liberă din octombrie 2024.
Nicușor Dan – candidat independent
Nicusor Dan a născut recent controverse într-o conferință de presă, din cauza răspunsului său la întrebarea “dacă avortul ar putea deveni şi în România un drept constituţional aşa cum s-a întâmplat în Franţa.”
Primarul capitalei a răspuns că: „Da, de principiu sunt pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar există bineînţeles, nuanţe pe vârsta fătului şi toate astea”, a răspuns edilul Capitalei. Răspunsul a fost considerat insuficient de hotărât de o parte o opiniei publice.
Nicușor Dan a avut de-a lungul timpului mai multe poziții considerate conservatoare și de susținere pentru familia tradițională. În 2017 când și-a dat demisia din USR, în contextul dezbaterii despre poziția partidului față de referendumul pentru familia tradițională, acesta a declarat că “nu voi activa într-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertăților civile”.
Referendumul pentru redefinirea definiției de familie în Constituție a avut loc în 2018. Nicușor Dan nu a declarat niciodată pentru ce a votat. A precizat numai că a participat la referendum, cu toate că o mare parte din societatea civilă a cerut insistent boicotarea votului. Referendumul a eșuat din cauză că nu s-a atins pragul de validare.
George Simion – candidat AUR
George Simion s-a poziționat întotdeauna împotriva dreptului la avort ca drept fundamental, dar nu contestă dreptul femeii la avort. În septembrie 2024, în emisiunea Marius Tucă Show, el a declarat că “noi suntem pentru libertatea femeii de a decide, dar de aici până la a include printre drepturile fundamentale ale omului dreptul la avort e cale lungă. Agenda progresistă, agenda globalistă tocmai asta prevede și presează în ultimii ani”.
Într-o intervenție la România TV, acesta a mai declarat că actuala legislație privind avortul “e suficientă”. El a adăugat că statul ar putea interveni în consilierea tinerelor mame “Când trebuie să ia o asemenea decizie să fie consiliată, pentru că rămân traumatizate, să li se ofere un loc unde să stea departe de presiunile familiei sau ale potențialului viitor tată.”
În dezbaterea prezidențială cu Elena Lasconi din noiembrie 2024, George Simion a afirmat că “drepturile fundamentale ale omului sunt prevăzute în Carta Europeană. Intenționăm să respectăm aceste acte. Nu vom interzice dreptul la avort”. Totuși, Simion a nuanțat puțin poziția sa în privința medicilor care aleg să nu facă avorturi, spunând că “e și dreptul medicului /…/ nu îi obligați pe acei medici să facă ce vreți voi să facă asupra corpului nostru”
Victor Ponta – candidat independent
Victor Ponta, fostul lider social-democrat, a declarat că se opune interzicerii dreptului la avort, dar în același timp susține familia tradițională.
„Nu sunt de acord cu interzicerea asta în România. Dimpotrivă, cred că femeile au dreptul să își decidă singure aceste lucruri și cred în familia tradițională, între bărbat și femeie. Dar nu, nu poate să dispună statul împotriva dreptului femeilor”. a afirmat candidatul la Europa FM luna trecută.
Într-un interviu similar pentru Ziare.com, acesta și-a reafirmat poziția categorică pentru dreptul femeilor la avort. Totuși, acesta a spus că educația sexuală în școli “nu ar schimba prea multe” în ce privește numărul mare de mame minore din România.
Crin Antonescu – candidat PSD, PNL, UDMR și minorități
În februarie 2025, Crin Antonescu a declarat că “nu trebuie pusă în discuție” legislația privind dreptul la avort.
„Nu cred că legislaţia din România, aşa cum este ea acum, trebuie pusă în discuţie. Faptul că eu sunt un conservator, faptul că unele dintre aceste formaţiuni, aş spune chiar toate – pentru că inclusiv PSD este un partid cu destule valori conservatoare – mă susţin, nu înseamnă că drepturi convenite în legislaţie de multă vreme vor fi puse în discuţie”, a declarat pentru Antena 3
De-a lungul timpului, Crin Antonescu a susținut că are o ideologie conservatoare, apropiată de valorile tradiționale și naționale.
Citește și: Pedeapsă anulată pentru fiul unui fost deputat de Craiova care a condus drogat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!