Dacă un șofer refuză Drug Test și merge la sânge, NU i se reține permisul. De la începutul acestui an și până în prezent, polițiștii brăileni au testat, cu cele două aparate DrugTest din dotare, nu mai puțin de 563 de conducători auto.
Doar 99 de teste au avut rezultate pozitive, care au indicat consumul de substanțe interzise, însă 53 dintre acestea au fost infirmate de analizele toxicologice.
Sunt date oficiale, prezentate chiar de către comisarul-șef Virgiliu-Bogdan Zotoi (foto), șeful Serviciului Rutier, care, în cadrul unei conferințe de presă, a fost întrebat de jurnaliști despre situația așa-numitelor rezultate „fals-pozitive” la DrugTest pentru care șoferii rămân, totuși, fără permis.
Dintre cele 99 de rezultate pozitive de la DrugTest – constatate de la 1 ianuarie 2023 și până azi, mai mult de jumătate (53) au picat la Institutul de Medicină Legală Iași.
Doar 7 au fost confirmate și de analize, iar restul încă nu au primit verdictul final.
La sfârșitul lunii august, o ordonanță de guvern a remediat o problemă care apărea în situațiile rezultatelor DrugTest pozitive infirmate de IML, respectiv faptul că șoferul rămânea fără permis până în momentul în care dosarul penal era închis oficial prin clasare.
Practic, deși analizele toxicologice ajungeau azi la Brăila, permisul se restituia abia când procurorul semna ordonanța de clasare.
Comisarul-șef Zotoi a vorbit despre această modificare legislativă care le dă posibilitatea polițiștilor să restituie permisul de conducere atunci când IML infirmă rezultatul pozitiv de la DrugTest.
Ce se întâmplă în cazul unui conducător auto care nu vrea să fie testat cu DrugTest-ul
„Dacă un conducător auto refuză testarea cu DrugTest-ul, i se spune că trebuie să meargă la sânge. Dacă merge la sânge se întocmește o lucrare generală și nu se reține permisul de conducere.
Se reține doar dacă medicul, la momentul prelevării probelor biologice, constată, pentru că se face și o examinare clinică, că sunt semne evidente de consum de substanțe psihoactive.
Dacă medicul constată că nu sunt semne evidente, nu se reține permisul, ci așteptăm rezultatul probelor biologice. Refuzul recoltării de probe biologice este infracțiune”, a explicat Zotoi.
Articolul integral, în debraila.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO Facebook Poliția Română
Cum este posibil? Aceste aparate sunt omologate? Nu cumva cei care recoltează sânge încurcă eprubeta și individu iese basma curată ? Nu vorbesc mai mult. Am ajuns sa ne fie teama sa circulam cu mașina datorita drogaților.politistii sunt și ei oameni până la urmă.trebuie o mana de fier la conducere și restabilirea siguranței circulației.si nu mai faceți polițiști din ospătari și tâlhari la drumul mare.
Nu am înțeles. Adică aparatele drug test sunt neconforme, pot sa dea rezultate pozitive pt un medicament precum Tramadol sau altele pt sciatica? La aclol presupun că este corect și este normal. Felicitări politiei, dar la droguri, cumpărați aparate performante nu jucării. Nu vreau să văd BMW sau WW de ultima generație în București.
Cititi prospectul Tamadol: „Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul prezintă efecte puternice asupra capacităţii de a conduce vehicule şi a folosi utilaje, în special în asociere cu alcoolul etilic. De aceea, în timpul tratamentului, este interzisă conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.”
Si la IML veti iesi pozitiv si vi se va intocmi dosar Penal