Drujbele din Pădurea Dobrovăţ riscă să distrugă un monument al naturii, care ar trebui să fie protejat. O organizaţie neguvernamentală a surprins împreună cu poliţiştii o echipă aflată la lucru şi acuză lipsa de reacţie a Gărzii Forestiere.
Lucrările forestiere au fost oprite pe 2 iulie prin decizie judecătorească. Pe de altă parte, creşte îngrijorarea în rândul celor care se încălzesc iarna cu lemn de foc.
„Se taie în Codrii Iaşilor cu încălcarea deciziei instanţei. Romsilva tolerează, iar Garda Forestieră vegetează. Doar poliţia a răspuns apelului Agent Green.
Astăzi, 9 august 2021, o unitate Agent Green de investigaţii s-a deplasat pe teren în padurea de la UP2 Dobrovăţ parcelele 31 şi 50. În parcela 31 am găsit la tăiat indivizi care tăiau lemn şi transportau cu un taf arbori proaspăt doborâţi.
Conform Sentinţei civile din 02.07.2021, în pădurile aferente Ocolului Silvic Dobrovăţ sunt suspendate toate amenajamentele incluse în ordinul de ministru nr. 1173 din 01.11.2019″, arată o postare recentă de pe pagina organizaţiei nonguvernamentale Agent Green.
Mesajul adunase până ieri o mie de aprecieri şi fusese distribuit de tot atâtea ori.
În prezent, în Pădurea Dobrovăţ-Bârnova sunt atribuite mai multe lucrări silvice în urma unor licitaţii organizate în ianuarie de Direcţia Silvică Iaşi. Alte proceduri au fost lansate luna trecută.
Decizii de suspenare, în instanță
Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 2 iulie cererea de suspendare a două ordine emise de ministrul Mediului pe 1 noiembrie 2019, după căderea Guvernului Dăncilă şi cu doar trei zile înainte să fie instalat la ministerul respectiv Costel Alexe.
Timp de un an, cât a deţinut portofoliul Mediului, acesta nu a făcut nimic pentru anularea, retragerea sau suspendarea celor două dispoziţii date de predecesoarea sa, Graţiela Leocadia Gavrilescu, de la ALDE.
A reuşit în schimb organizaţia Agent Green, iar Direcţia Silvică Iaşi, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-au grăbit să atace cu recurs verdictul instanţei.
Următorul termen a fost fixat pe data de 12 noiembrie, dar, cel puţin până atunci, orice intervenţie în pădure este interzisă.
Citește articolul integral în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!