Drumul greu al unei victime pentru a obține acte de identitate noi

Data:

spot_img

Victimele traficului de persoane cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanți vor putea obține mai ușor și mai rapid acte de identitate provizorii, ceea ce le va facilita accesul imediat la serviciile de asistență, potrivit unei noi legi adoptate de Parlament.

Deși România este în continuare principala sursă pentru traficul de persoane din Uniunea Europeană, abia de anul acesta se modifică legislația care va contribui la reintegrarea în societate a celor care supraviețuiesc rețelelor de traficanți.

Citește și: Li s-a promis că merg la cules de banane în Polonia. Au ajuns într-o rețea de cerșit

În prezent, victimele care au fost traficate în afara granițelor țării și cărora le-au fost confiscate actele de identitate nu pot avea acces la servicii de asistență, sprijin și protecție tocmai pentru că le lispesc aceste documente. Actele eliberate de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și consulare sunt de fapt titluri de călătorie, care pot fi folosite doar pentru trecerea frontierei.

Legea, inițiată de societatea civilă și promovată de USR, oferă victimelor traficului de persoane posibilitatea de a avea ca domiciliu declarat o adresă a unui cabinet de avocatură sau a unui ONG, scutind astfel victimele să se mai deplaseze în localitățile de origine, unde există riscul să activeze rețelele traficanților.

Citește și: IMPORTANT Victimele traficului de persoane vor putea obține mai rapid acte de identitate

Obținerea actelor, o procedură complicată

Monica Boseff, director executiv al Open Door Foundation, o organizație care se ocupă cu asistența și protecția victimelor traficului de persoane, a explicat pentru PRESShub de ce această măsură trebuia luată de mult.

„Trebuia făcut lucrul acesta de mult mai mult timp. Una dintre marile probleme ale supraviețuitorilor traficului de persoane este faptul că, în cele mai multe cazuri, nu au credibilitate asupra lor când reușesc să scape din situațiile de trafic.

Obținerea actelor de identitate este o procedură îngrozitoare aproape. Deci era un lucru care trebuia făcut de mult. Foarte bine că s-a făcut acum”, a menționat Monica Boseff.

Citește și: EXCLUSIV Vând urgent organe umane. Incursiune în piața clandestină a rinichilor și ficatului de om

Directorul executiv al Open Door Foundation a mai arătat și prin ce trebuie să treacă o astfel de victimă pentru a obține actele de identitate.

„O victimă a traficului de persoane trebuia să ia toată procedura de la capăt. Nu mai spun că trebuie să se duci în zona de obârșie, în care, de obicei, este pusă la risc maxim, pentru că toate rețelele de traficanți provin din zona respectivă.

Du-te acolo unde știi pe toată lumea și toată lumea te știe pe tine, unde la noi merge cu tupeu, cu dat cu pumnul în masă. Se duce o victimă a traficului de persoane, eu vorbesc de cazul strălucit în care o însoțește cineva, dar sunt foarte multe persoane care vor să se ducă singure.

Ce se întâmplă? I se ia hârtia în mână la ghișeu și sunt întrebate dacă sunt boschetare. Cam aceasta este atitudinea. Pur și simplu nu le pasă. Așa s-au obișnuit și și-au anesteziat conștiința”, a arăta Monica Boseff.

Victimele traficului, tratate cu indiferență

Monica Boseff a explicat și motivul pentru care este esențial ca o victimă a traficului de persoane să aibă un domiciliu.

„Victimele trebuie să aibă un domiciliu. Cu un act de identitate provizoriu nu poți să-ți înscrii copilul la școală, dacă te duci să te angajezi pentru un contract de muncă, trebuie să ai un domiciliu”.

Directorul executiv al Open Door Foundation a povestit și modul în care sunt tratate aceste victime ale traficului de persoane de către cei care ar trebui să le ajute.

Nu știu dacă oricărei persoane care a fost victimă a oricărei formă de agresiune și abuz i-ar plăcea să fie trasă de mânecă. Se urlă în gura mare „auzi dragă ajut-o și pe domnișoara că a fost victimă a traficului de persoane”. Nu cred că și-au propus dă degradeze pe cineva, cred că așa s-au obișnuit. Iese asistenta și strigă în gura mare „domnișoara cu gonoree”. Asta de ce? A vrut ea? Nu, pur și simplu la noi s-a anesteziat simțul civic, nu-ți mai pasă de aproapele tău. Dacă tu i-ai spune același lucru acelei persoane, s-ar ofusca și ar lua foc imediat.

De asemenea, prin eliminarea sancțiunilor contravenționale pentru victimele forțate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria, legea elimină o povară financiară pe care o plasa statul asupra lor, povară care le-ar fi putut face și mai dependente de proxeneți sau de rețelele de trafic care le exploatează.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...