Dublu campion mondial, nevoit să muncească la 70 ani. România refuză să îi acorde indemnizaţia de merit

Data:

spot_img

Ilie Hosu, dublu campion mondial la popice, este nevoit să muncească la vârsta de 70 de ani pentru a se putea întreţine, întrucât autorităţile refuză să îi acorde indemnizaţia de merit, fără a-i oferi vreo explicaţie.

Ilie Hossu a câștigat numeroase medalii europene şi mondiale, a câştigat definitiv un proces împotriva Ministerului Tineretului şi Sportului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar asta nu l-a ajutat la pensie.

Dublu campion mondial la popice

Ilie Hosu a avut rezultate remarcabile şi în calitate de antrenor al naţionalei de popice, dar şi ca sportiv, fiind membru al lotului naţional de popice timp de 17 ani, iar alţi 8 ani a fost antrenor.

„Sunt pe o listă de aşteptare la Ministerul Tineretului şi Sportului, actuala Agenţie Naţională pentru Sport. Din 2014 am depus dosarul la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin adresa nr. 9.456 din 23.09.2014, legea aşa spune, că la împlinirea vârstei de 60 de ani se depune dosarul pentru indemnizaţia de merit.

Şi deoarece nu mi s-a acordat această indemnizaţie, deşi fac 70 de ani anul acesta, trebuie să muncesc ca să mă pot întreţine. Pensia nu-mi ajunge fiind singur şi trebuie să muncesc, să cumpăr medicamente, mâncare, pentru cheltuieli comune”, a declarat presei fostul campion.

A dat în judecată statul în 2016

Ilie Hosu a deschis o acţiune în instanţă în anul 2016 pentru acordarea indemnizaţiei prevăzute de lege, alături de alţi doi colegi, Alexandru Şereş şi Alexandru Tudor, iar în data de 27 iunie 2023, ÎCCJ a pronunţat o soluţie definitivă, obligând Ministerul Tineretului Sportului să îi includă pe lista propusă pentru comisie.

Citește și: Filorusul Dan Puric, invitat pe bani publici la Filarmonica Pitești. „Se va vorbi doar de cultură”

„Nu cunosc modul prin care se acordă această indemnizaţie de merit. Cert este că la mine nu a ajuns, deşi mi se tot promite că voi fi pe listă. Vom lua legătura cu avocaţii să vedem ce e de făcut în continuare. Până atunci eu lucrez ca paznic pentru a putea să mă întreţin.

Este singurul loc unde mai pot să lucrez fizic. Muncă fizică nu mai pot să fac, fiindcă sănătatea îmi este distrusă de sport (…).

În lipsa banilor, nu pot să merg la un tratament la Covasna, fiindcă e foarte costisitor. Am făcut o cerere la Casa de Pensii Mureş de trei ori de când sunt pensionar, dar niciodată n-au binevoit să îmi aprobe un bilet de tratament. Şi atunci stau, rabd, iau tablete şi fac mişcare cât mai pot”, a subliniat Ilie Hosu.

O carieră de succes

Până la primirea indemnizaţiei mult aşteptate, fostul campion mondial se consolează cu volumul 2 al Kegel Almanach, în care un autor sârb, Gyorgy Horti, a cuprins toate numele campionilor mondiali şi europeni, precum şi componenţii loturilor naţionale, de la înfiinţarea acestui sport până în anul 2004.

„În anul 1979 am fost selecţionat în lotul naţional de seniori, în care am fost titular până în 1993, când m-am retras din cauza problemelor medicale (…).

În 1980 a fost primul an în care am ieşit campioni mondiali. A fost o senzaţie fantastică, s-a cântat imnul românesc! După care au urmat Campionatele Mondiale de la Brno, din 1982, unde din nou am ieşit campioni mondiali, dar acolo am avut o evoluţie foarte bună, decisivă, zic eu, pentru obţinerea medaliei de aur.

Totuşi, cel mai decisiv a fost, în ambele situaţii, Dumnezeu să-l odihnească!, marele popicar Iosif Tismănari. În ’84 am ocupat locul doi la Mondiale, dintr-o greşeală a echipei, după care am mai câştigat o medalie de bronz, în 1992, unde am evoluat sub nivelul aşteptărilor mele.

În ’93, am încercat să mă pregătesc la Târgu Mureş pentru lotul pentru Campionatele Mondiale din 1994, dar organismul meu nu mai răspundea aşa cum aş fi dorit eu, iar durerea, coxartroza – care persistă acum şi doare tare – m-a oprit.

La sfaturile medicului ortoped de la Centrul de Medicină Sportivă ‘Lia Manoliu’ din Bucureşti m-am retras din lotul naţional, pentru a nu agrava afecţiunea. Am mai jucat la echipe de club, dar până la urmă tot a trebuit să renunţ”, ne-a relatat campionul Ilie Hosu.

Citește și: Contracte de publicitate de 1,2 milioane de lei pentru a lăuda realizările primăriței Olguța Vasilescu

Cum a ajuns Ilie Hossu campion mondial

În toţi aceşti ani, Ilie Hosu a câştigat numeroase medalii internaţionale, inclusiv argint în Cupa Campionilor Europeni.

Campionul a intrat în contact cu popicele înainte de a pleca în armată, în 1974, iar după satisfacerea stagiului militar, în 1976, s-a transferat la Electromureş Târgu Mureş, unde a început cu adevărat ascensiunea sa.

„Am prins echipa foarte repede. Era nevoie de un junior şi acela am fost eu, iar în acelaşi an a venit prima selecţie la lotul naţional. Am participat la o selecţie la Braşov, unde am intrat cu brio, apoi am devenit campion naţional la individual juniori.

Am fost primul campion naţional de la Electromureş, am câştigat apoi Cupa Carpaţi la Bucureşti, un trofeu internaţional la juniori.

În anul 1977, la Zagreb, am luat locul întâi la Campionatele Mondiale de juniori, în ’78 nu am prins lotul, dar am recuperat în 1979.

Am reuşit locul trei cu echipa, apoi la perechi am luat locul doi, am pierdut titlul de campion european la două popice, iar la individual am luat tot locul doi. Apoi am trecut la seniori”, a mai spus Ilie Hosu.

Citește și: Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ilie Hosu / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
13 COMENTARII
  1. Așa, și ? Credeți că știrea, cazul acestui OM va înduioșa pe cineva. Vax. Știu neputința și revolta în fața nemerniciilor și zidurilor ridicate de unii „semeni”, ajunși vremelnic să ne conducă și să ne decidă destinele. Ca el, suntem mulți dar neputincioși. Ne ducem traiul zilnic cum putem, dar și prin mila Domnului. Pilda cu bogatul nemiliativ și bietul Lazăr, mulți nu o știu. Va veni vremea când se vor căii amarnic de fărădelegile lor dar fără de folos.
    Sănătatate tuturor !

  2. Dreptul acestui campion mondial trebuie acordat.Am putea spune că i s-au anulat drepturile de cetatean roman.Cei care au făcut aceasta trebuie dați afară și în plus condamnați la închisoare.Sunt hoți.

  3. Domnul Hosu merita toate drepturile de care beneficiaza un campion mondial.
    Probabil ezitarea vine din faptul ca acest sport, odata foarte popular in Romania, nu a devenit sport olimpic si a fost declasat de bowling, nici el sport olimpic, cred. Altfel, amandoua sporturi frumoase, destul de grele, ce cer indemanare, forta, precizie si stapanire de sine.
    Nu inteleg de ce un sport ca curlingul, cred, ala de stergi gheata, e sport olimpic.
    Daca taiati mai mult din superpensiile speciale, aveti bani.

  4. Este bine de stiut că sportivilor care au fost medaliați la Olimpiade și Mondiale, au dreptul la indemnizație. Probabil, autoritățile așteaptă ca sportivul și antrenorul, să plece din această lume și să nu mai aibă la cine da această indemnizație. Mare păcat, ca nu stim sa apreciem valorile României din orice domenii. Eu sustin ca statul român să-i acorde aceste drepturi binemeritată și muncite!

    • Da da sunt mulți sportivi care au muncit și au făcut cinste României.
      Și dacă au spus ca au dreptul la rentă viageră nu lea pasat .Au luat alții.

  5. Rușine!!! Rușine statului, rușine celor care aplica (sau in cazul asta nu aplica) legile, rușine celor care nu vad, nu aud și nu vor să facă ce trebuie. Să stai atâția ani in șir pe o listă de așteptare…să aștepți ce? Ce se va întâmpla cu acest campion când nu va mai putea munci? Mi-ar placea ca cei care trenează situația sa fie și ei pe o listă de așteptare la incasarea salariilor, să vadă și ei cum e sa primești un drept care ți se cuvine la Sfântul Așteaptă…

  6. Domnul Hosu nu a înțeles în 10 ani că trebuia să fie membru PNL sau PDS.
    Așa beneficia și de pensie de merit și de pensie special.

  7. Citind și analizând datele publicate, am constatat că domnul Ilie Hosu ar putea beneficia de aceste drepturi legale dacă nu ar fii o persoană însemnată.
    Vezi cazul Nicu Covaci Phoenix! Și mulți alții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incendiu de vegetație scăpat de sub control în Maramureș. Mai multe case și un rezervor de motorină au fost afectate

Un incendiu de vegetație a afectat localităţile Lăpuşel, Coltău...

Marcel Ciolacu susține că o candidatură a lui Piedone pe listele PSD pentru alegerile parlamentare se discută în partid

Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă...

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de la Paris

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de...

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...