Duminică voi merge la vot, după mai mulți ani, în dublă calitate, de cetățean și de membru de partid. Dar mă voi referi mai mult la alegerile pentru București.
După 20 de ani, mi se întâmplă să votez pozitiv a doua oară consecutiv pentru funcția de primar general al Capitalei.
Am mai facut asta în 2000, 2004 și 2009, când l-am votat pe Traian Băsescu pentru funcțiile de primar al Bucureștiului și de președinte al României.
Nu regret ce am votat atunci. Din păcate Traian Băsescu ulterior i-a dezamăgit pe mulți din adepții lui. Din păcate pentru el și pentru noi, calitățile lui au fost la fel de mari ca defectele.
Dar a mișcat lucrurile în direcția necesară și a lăsat ceva în urma lui după 10 ani de mandat ca președinte.
Actualul președinte, în mărginirea sa, s-a dovedit a fi mai român decât toți în privința matrapazlâcurilor făcute cu o morgă tipic nemțească.
A copiat-o pe Angela Merkel mai ales la prostii.
Citește și: Am fost în aceeași încăpere cu 15 membri AUR. Și m-am îngrozit
Monstruoasa coaliție nășită de el a dus țara într-o fundatură. Cred că este cel mai prost președinte de după 1990.
Dar să revenim la Capitală. Actualul și viitorul primar general este foarte atipic pentru viața publică românească. La fel ca aproape toți primarii de după 1990, nu este din București.
L-am cunoscut prima dată în 2005, când am fost vecini pentru o perioadă de 2 ani.
Nu credeam că va ajunge o persoană publică. La fel ca și acum, se vedea că are o inteligență cu mult deasupra mediei, dar mi s-a părut timid și tăcut.
Din fericire pentru București, a evoluat și a făcut multe în viața urbei.
Este în continuare independent, nu face parte din nici un partid. Probabil știe el de ce.
Partidele clasice nu prea dau un exemplu bun, acesta fiind și unul din motivele absentismului la vot și al neimplicării în viața publică.
Calitatea de independent are și aspecte bune și aspecte rele.
Pe de o parte îți conferă autonomie, dar pe de altă parte te lipsește de sprijinul unei mașinării de partid.
Spun că este atipic, pentru că tace și face. Majoritatea politicienilor români sunt buni de gură, dar cu făcutul mai greu.
Nicușor Dan este sprijnit de o coaliție de 3 partide, fiecare dintre acestea cu specificul lui.
Vom avea de ales dintre o opoziție aflată la început și un partid stat, cu 2 picioare, unul roșu și unul albastru cu galben.
Citește și: De ce se teme PSD de Nicușor Dan?
Trebuie să luăm în considerare faptul că Româmia a fost singura țară comunistă care după 1990 a reînviat partidele istorice.
Acum a mai rămas PNL, care s – a aliat cu urmașii elor care i – au băgat în închisori pe vechii liberali după 1947.
Concurenții lui Nicușor Dan la funcția de primar se înscriu la pușcărie, falimente frauduloase, circ, manele și operetă de prost gust..
Am participat la mitingul de la fântânile din Piața Universității. Eram și cu un vecin care nu îl mai văzuse pe edilul–șef de mulți ani. După miting a venit și a vorbit cu noi câtva minute.
Puțini politicieni români fac asta. Majoritatea fug imediat în mașină sau de înconjoară de gărzi de corp, să nu le intre o muscă undeva.
Duminică voi merge la vot. Va trebui să alegem între trecut și viitor, între Vest și Est sau între manele și muzică simfonică.
Să sperăm că toți vom vota cu capul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!