Procesul beizadelei Victor Micula deghizat în polițist s-a prescris după 4 ani de amânări. Tribunalul Bihor a încetat judecarea fiului milionarului Viorel Micula acuzat de uzurpare de calități oficiale, după ce s-a îmbrăcat în uniform de polițist și a participat la o percheziție corporală și la audieri în sediul poliției, fiind ajutat de un ofițer.
Judecata a durat 4 ani, timp pierdut prin amânări și schimbări de judecător.
Tribunalul Bihor a observat că termenul de 5 ani de prescriere a răspunderii penale s-a împlinit în acest caz pe 16 noiembrie 2023. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurori.
În procedură de Cameră preliminară dosarul a stat aproape 2 ani, deși legea obligă judecătorii să se încadreze într-un termen de 60 de zile.
Potrivit articolului 343 din legea 255/2013, „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă”. În dosarele „sensibile” acest termen nu este respectat de către magistrați, fără ca aceștia să riște ceva.
Citește și: Alegerile și democrația: de ce nu votează românii?
Procesul beizadelei Victor Micula. Nu au cerut continuarea
„Prescripţia este o cauză care atrage încetarea aptitudinii funcţionale a acţiunii penale, inculpatul beneficiind de un caz de stingere a acţiunii penale, lăsând neclarificată situaţia juridică a acestuia cu privire la răspunderea sa penală. (…)
În cazul în care se constată că a intervenit prescripţia răspunderii penale, în lipsa cererii inculpatului de continuare a procesului penal, instanţa trebuie să dispună încetarea procesului penal”, a explicat Tribunalul Bihor sentința dată în acest caz. Micula și polițistul Ovidiu Vaida nu au cerut continuarea procesului.
Urmărirea penală în acest dosar a durat 3 luni, fiind apoi judecat de mai mulți judecători de la Tribunalul Bihor.
Procedura de Cameră preliminară a durat aproape doi ani în acest dosar banal. A urmat apoi pensionarea judecătoarei Veronica Ioniță, act care a survenit fix înainte de audierea ultimilor martori.
Adrese inutile
Procesul a fost reluat cu un alt judecător care a dispus emiterea unor adrese către Ministerul de Interne și IGPR pentru a fi audiat interlopul „percheziționat” de Micula, Alin Mărginean. Mărginean era plecat din țară și nu a fost găsit, iar Micula a câștigat timp în vederea prescrierii faptelor. Cel din urmă nu s-a prezentat la niciun termen.
Pe 1 martie 2024, un alt dosar ]n care era judecat Victor Micula s-a prescris ca urmare a prescrierii faptelor. Este vorba de cazul în care Micula și un complice au fost trimiși în judecată sub acuzația de fals în declarații, după ce au distrus intenționat un autoturism Mercedes pe care l-au aruncat într-o prăpastie pentru a încasa o asigurare de 275.000 de euro.
„Va dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului, Raul Ionuț Goina, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de fals in declaraţii şi împotriva inculpatului Victor Micula, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, ca urmare a intervenirii prescrip?iei răspunderii penale”, se arată în decizia Judecătoriei Beiuș.
Și aici, dosarul s-a judecat doi ani.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!