Justiția funcționează perfect, crede Alina Gorghiu, după ce a cerut opinia colegului de partid

Data:

spot_img

Justiția funcționează perfect, consideră ministrul Alina Gorghiu, potrivit concluziilor așa numitului „panel pentru justiție” care ar fi trebuit să pună în acord recomandările Comisiei de la Veneția cu legile justiției.

După o analiză de aproape un an a evoluțiilor din sistemul judiciar efectuată de colegul de partid Valeriu Stoica, Alina Gorghiu a ajuns la concluzia că nimic nu trebuie schimbat în sistem, în ciuda miilor de dosare penale prescrise, a duratei proceselor în Cameră preliminară, a detașărilor și transferurilor discreționare, sau a lipsei dosarelor penale care vizează magistrați.

Pe 24 mai 2023, Ministerul Justiției a anunțat constituirea unui panel de experți independenți (Panelul pentru justiție) pentru analiza și evaluarea Opiniei Comisiei de la Veneția nr.1105/2022.

Obiectivul principal al Panelului a fost efectuarea unei analize și evaluări aprofundate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția referitoare la cele trei legi ale justiției: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Experții lui Predoiu

Potrivit MJ, panelul pentru justiție a fost format din trei experți independenți, „cu o reputație profesională consacrată”. Aceștia sunt Valeriu Stoica, avocat și fost ministru al justiției în perioada 1996-2000, Raluca Bercea și Camelia Toader, fost judecător român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Raportul celor trei a fost prezentat Ministerului Justiției și transmis Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene, în vederea continuării dialogului cu aceste instituții pentru consolidarea independenței justiției.

Raportul conține patru recomandări, formulate în raport de recomandările din Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției.

Citește și: Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Recomandarea nr.1

„Grupul de lucru apreciază că procedura actuală de selecție și numire a judecătorilor și procurorilor în alte funcții de conducere decât cele prevăzute la art. 150 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 (vicepreședinții instanțelor/adjuncții conducătorilor parchetelor) prezintă suficiente elemente prin care să se garanteze transparența și să se urmărească diminuarea arbitrariului.

În mod special, Grupul de lucru subliniază că, deși nu se prevede în mod expres că secția corespunzătoare din cadrul CSM are posibilitatea de a refuza propunerea făcută de președintele instanței/conducătorul parchetului, la această concluzie se ajunge prin interpretarea sistematică a legii, confirmată și de practica secțiilor din cadrul CSM de a supune la vot propunerile de numire.

De asemenea, Grupul de lucru recomandă ca procedura interviului prevăzută în art. 168 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 să devină obligatory”.

Recomandarea nr. 2

„Grupul de lucru subliniază că durata mandatului și posibilitatea reînnoirii acestuia în cazul procurorilor de rang superior („high ranking prosecutors”) sunt aspecte care nu cunosc o abordare unitară la nivel european.

Cu toate acestea, poziția constantă a Comisiei de la Veneția, preluată și în recomandări ale OECD, precum și evoluția la nivel european, încurajează implementarea unui sistem în care durata mandatului să fie mai lungă, fără posibilitatea de reînnoire.

Grupul de lucru recomandă o variantă în care durata mandatului pentru funcțiile enumerate la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 ar fi prelungită de la trei la cinci ani, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului”.

Recomandarea nr. 3

Grupul de lucru apreciază ca fiind oportună eliminarea posibilității procurorului general al PÎCCJ de a invalida pentru nelegalitate sau netemeinicie orice măsură dispusă de procurori, în orice cauză.

În acest sens, s-ar putea avea în vedere eliminarea sintagmei „ori de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție” din cuprinsul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 304/2022”.

Recomandarea nr. 4

„Grupul de lucru apreciază că nu se impune modificarea „Legilor Justiției” în sensul includerii unei mențiuni exprese privind inexistența unei obligații a ofițerilor/agenților din poliția judiciară de raportare către ministrul de interne cu privire la activitatea profesională condusă sau supravegheată de procurori, având în vedere cadrul legal deja existent, și consideră că, din rațiuni de tehnică legislativă, ar fi mai potrivită inserarea unei asemenea norme de detaliu în viitoarea lege care va reglementa organizarea și funcționarea poliției judiciare”.

Ministerul Justiției mai face precizarea că publicarea raportului Panelului de experți nu urmărește, în această etapă, redeschiderea dezbaterilor publice cu privire la legile justiției.

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Justiția funcționează perfect. Mai putem aștepta

Ministerul Justiției consideră că o evaluare a legilor justiției ar trebui făcută, împreună cu sistemul judiciar, după o perioadă rezonabilă de la punerea în aplicare a legilor justiției.

România s-a angajat să analizeze în continuare și să țină seama în cea mai mare măsură de avizele Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției și, pe un plan mai general, cu privire la necesitatea adoptării unor acțiuni suplimentare.

Astfel, a fost înființat un grup de experți la nivel înalt care să reflecteze asupra unor soluții legislative adecvate pentru a da curs avizului Comisiei de la Veneția, cu scopul de a consolida și mai mult eficiența și independența sistemului judiciar.

Cei trei experți propuși de fostul ministru liberal Cătălin Predoiu sunt Valeriu Stoica, Raluca Bercea și Camelia Toader. Primul este avocat care reprezintă mai multe autorități publice în diverse procese de pe rolul instanțelor și membru marcant al PNL, fiind catalogat drept „eminența cenușie a partidului”.

Camelia Toader este profesoară de Drept la Facultatea de Drept din București. În noiembrie 2023, ea a primit din partea casei de avocatură a lui Valeriu Stoica premiul de excelență pentru întreaga carieră juridică pentru că „a demonstrat că știința și practica dreptului nu cunosc frontiere”.

Altfel spus, un membru al grupului de analiză al recomandărilor Comisiei de la Veneția, numit de MJ, îl premiază pe celălalt. Din informațiile noastre, premiul oferit de Valeriu Stoica a fost în valoare de 10.000 de euro.  

Raluca Bercea este profesor la Universitatea de Drept din Timișoara.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. „Justiția funcționează perfect”. Așa e, tovărășico. Dacă nu cumva funcționează chiar…prima-ntâi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related