Câștigătorul alegerilor Donald Trump e mai puțin predictibil pentru Europa de Est decât Biden, deși, în primul său mandat, SUA au finanțat baza militară de la Kogălniceanu și au trimis noi soldați americani în România.
Îngrijorarea vine însă de la promisiunea de pace pe care Donald Trump a făcut-o în timpul campaniei electorale, despre târgul cu Putin, pe care ar putea să-l încheie peste capul Ucrainei, și care n-ar fi neapărat în favoarea Europei de Est. Memoria Acordului de la München încă bântuie regiunea, dar nu toți vor să și-l amintească. În septembrie 1938, șeful guvernului francez Édouard Daladier și liderul britanic Neville Chamberlain s-au întâlnit cu Hitler și, crezând că-și asigură pacea, au fost de acord să cedeze Germaniei regiunea Sudetă, parte a Cehoslovaciei. Hitler nu s-a oprit însă din marșul său: un an mai târziu a ocupat Polonia, iar în 1940 au căzut în mâinile lui Franța, Belgia, Olanda. Pacea grăbită, gândită de prim-ministrul britanic și cel francez, a dus la al Doilea Război Mondial.
Citește și: Alegeri în SUA. Donald Trump își revendică victoria în alegerile prezidențiale
Poate că strategii militari care sunt de partea lui Trump au soluții mai bune decât cele care au fost aplicate la München. Sau mai puțin pragmatice decât cele stabilite în urmă cu 80 de ani la Conferința de la Ialta, când s-au trasat sferele de influență, iar Europa Centrală și de Est a fost abandonată Moscovei.
Temerile Bucureștiului țin de reconfigurarea geostrategică a spațiului vital al Rusiei și, eventual, de depășirea pretențiilor ei de până acum. Înainte de a invada Ucraina, Moscova insista că fostele state sovietice trebuie să rămână în sfera ei de influență și se opunea aderării lor la NATO sau UE. Între timp, însă, lângă Vladimir Putin s-au strâns și alți iredentiști, cum ar fi, spre exemplu, premierul ungar Viktor Orban și președintele turc Recep Tayipp Erdogan, cu tot cu revendicările lor. În plus, Iranul, Coreea de Nord și China așteaptă ca Rusia să pună umărul la schimbarea ordinii mondiale bazate pe vechile tratate internaționale.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: BREAKING Alegeri în SUA. Republicanii obțin majoritate în Senat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: AGERPRES / EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)
nemernicul asta aduce multa instabilitate si se v-a trezi ca america v a fi pe locul trei Daca nu ne-ar afecta atunci as spune ca prostia se plateste si ca america isi merita soarta