Cei 13 grăniceri din Insula Șerpilor despre care s-a crezut inițial că ar fi fost uciși de trupele navale ruse e posibil să fie totuși în viață, a anunțat Serviciul de Grăniceri al Ucrainei.
Rusia a capturat joi seara Insula Șerpilor, aflată la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României. Navele de război rusești au bombardat poziția apărată de 13 militari ucraineni și abia pe seară a reușit să captureze baza militară aflată pe insulă.
Informațiile inițiale arătau că toți grănicerii ucraineni staționați pe insula ar fi fost uciși, după ce ar fi refuzat să se predea, potrivit anunțului făcut de autoritățile ucrainene.
Pe internet a apărut o înregistrare audio ce ar reda schimbul de replici între comandantul navei și militarii de pe insulă.
Ofițerul rus spune: „Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”, potrivit presupusului schimb audio.
Presupusul răspuns de la un soldat ucrainean: „Navă de război rusească, du-te-n p..a mea”.
Au luptat până la capăt
Noi informații, oferite chiar de Serviciul de Grăniceri al Ucrainei (SBGSU), arată că cei 13 grăniceri ar putea fi totuși în viață, în custodia trupelor rusești.
„SBGSU și Forțele Armate, la fel ca întreaga Ucraine, au primit speranța că toți apărătorii Insulei Șerpilor sunt în viață.
Informațiile preliminare că polițiștii de frontieră ar putea fi morți au venit după ce s-a pierdut legătura cu aceștia.
Agresorul a tras din nave de război și a folosit avioane de luptă asupra grănicerilor și soldaților Forțelor Armate de pe Insula Șerpilor. Conform informațiilor disponibile la acea vreme, infrastructura a fost distrusă și insula capturată.
Înainte de aceasta, inamicul a încercat în mod repetat în zadar să intimideze apărătorii ucraineni cu cereri de predare și a primit un singur răspuns corect – nimeni nu se va preda.
Citește și: Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei
Grănicerii și luptătorii Forțelor Armate s-au apărat cu curaj, mai ales că șansele lor erau minime.
În prezent, după ce au primit informații despre locul probabil unde se află aceștia, SBGSU împreună cu Forțele Armate lucrează la identificarea soldaților noștri, lucru comun în rețelele deschise.
Sperăm din suflet ca băieții să se întoarcă acasă cât mai curând, iar informațiile primite la momentul atacului asupra morții nu vor fi confirmate”, a transmis Serviciul de Grăniceri al Ucrainei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!