Economii de milioane de lei făcute de două stații de epurare din Covasna prin folosirea surselor regenerabile

Data:

spot_img

Economii de milioane de lei pe an făcute e operatorul regional de apă din Covasna, care a reușit să acopere aproape jumătate din consumul de energie la cea mai mare stație de epurare din județ din surse regenerabile.

Economia de milioane de lei a fost realizată cu o instalație de biogaz și panouri fotovoltaice. O altă stație de epurare își acoperă integral consumul de energie pe timpul verii tot prin energie solară.

Societatea Gospodărie Comunală din Sfântu Gheorghe este operatorul regional de apă și apă uzată din județul Covasna. Are ca acționari consiliile locale din Sfântu Gheorghe (acționar majoritar), Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Consiliul Județean Covasna. Deservește în prezent peste 102.000 de locuitori din 17 unități administrativ-teritoriale – două municipii, două orașe și 13 comune.

Confruntată cu creșterea puternică a facturilor la energie electrică după izbucnirea războiului în Ucraina, operatorul de apă a accesat fonduri europene pentru a produce energie prin instalarea de panouri fotovoltaice la cei mai mari consumatori ai societății: stațiile de epurare.

Citește și: Cum s-a pregătit România pentru energiile viitorului: are un aport redus la nivel european

Producția de energie verde, soluție la creșterea prețurilor la energie

Au fost prinse în proiect două stații de epurare, din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Valoarea contractului pentru instalarea panourilor fotovoltaice la cele două stații de epurare a fost de 2,3 milioane de lei fără TVA.

„În 2022 am avut o problemă majoră cu facturile la energie electrică la nivel de societate. De la 5 milioane de lei cât am avut în 2021, facturile au ajuns undeva la 14 – 15 milioane în 2022 și s-a decis atunci să se pregătească niște studii de fezabilitate, proiecte tehnice cel puțin la marii consumatori. Stațiile de epurare din municipii sunt cei mai mari consumatori.

Am pregătit proiectele și în momentul în care am văzut că avem posibilitatea să depunem prin acest program, am și depus”, a declarat pentru PRESShub Baló Atilla, șef Unitatea de Implementare a Proiectului în cadrul societății Gospodărie Comunală.

Proiectul privind amplasarea de panouri fotovoltaice la cele două stații de epurare a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Aplicația de finanțare a fost depusă în decembrie 2022, finanțarea s-a aprobat în mai 2023, după care a început procesul de achiziții publice și implementarea.

Citește și: Investițiile în parcuri fotovoltaice aduc venituri cel puțin 20 de ani

Investiție de 1 milion de lei

Investiția în stația de epurare de la Sfântu Gheorghe a fost finalizată în 15 martie anul acesta, dar parcul fotovoltaic funcționează efectiv din ianuarie și produce energie. Au mai fost de finalizat o serie de activități adiacente: instruire personal, lucrări de asfaltare etc.

Economii de milioane de lei făcute de două stații de epurare din Covasna prin folosirea surselor regenerabile
Economii de milioane de lei făcute de două stații de epurare din Covasna prin folosirea surselor regenerabile

Stația de epurare a apelor uzate din Sfântu Gheorghe a instalat un sistem de 290 kW, iar valoarea investiției este de aproape 1 milion de lei.

„S-a depus și cererea către societatea Electrica pentru a obține certificatul de prosumator ca să putem compensa și surplusul de energie produsă. În timpul zilei, când producem și suplimentar, nu putem utiliza energia până nu obținem certificatul de prosumator ca să putem consuma surplusul.

O parte din energia necesară funcționării stației o obținem din energie fotovoltaică. Și mai avem și un sistem pe biogaz, prin care producem undeva la 20% din energia necesară. Sistemul pe biogaz s–a făcut prin POS Mediu în perioada 2012 – 2016, iar acum am suplimentat prin panouri fotovoltaice.

Deci avem practic două sisteme. Cu cele două sisteme acoperim undeva la 40-45% din necesarul stației ca și consum de energie electrică. Ca medie anuală. Pe timpul verii cantitatea de energie produsă ajunge la 55%”, a explicat Baló Atilla.

Citește și: Cum s-a pregătit România pentru energiile viitorului: are un aport redus la nivel european

Economii de milioane de lei și consum de energie acoperit integral

La stația de epurare din Târgu Secuiesc, în timpul verii sistemul fotovoltaic acoperă 100% din consumul de energie. Stația de epurare din acest oraș este mai mică decât cea din Sfântu Gheorghe, iar capacitatea parcului fotovoltaic, mai mare.

Parcul fotovoltaic este deja funcțional, iar partea de proiect privind stația de epurare de la Târgu Secuiesc va fi finalizată la sfârșitul acestei luni. Mai sunt o serie de lucrări adiacente, dar sistemul de producere a energiei prin instalație fotovoltaică funcționează din luna februarie.

Reprezentanții companiei de apă anunță că vor să facă noi investiții în domeniul energiei din surse regenerabile.

„Încercăm să continuăm și pe mai departe să dezvoltăm aceste sisteme. Avem un program regional mai mare, Programul de Dezvoltare Durabilă, și vrem să propunem pentru finanțare.

Va fi un proiect mai mare, în jur de 140 de milioane de euro, unde alături de alte investiții vrem să punem cât mai multe panouri fotovoltaice acolo unde putem folosi această tehnologie”, a declarat Baló Atilla.

(Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”


transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...