Ecopolis: Ministerul Mediului nu are contract de mentenanță pentru senzorii de praf, iar Protecția Mediului nu are bani de filtre

Data:

spot_img

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a identificat derapaje grave ale administrării Rețelei Naționale pentru Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și a transmis o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului, prin care solicită remedierea situației.

Pentru toate stațiile din București nu există date gravimetrice, adică date de referință, pentru pulberile PM10, pentru o perioadă considerabilă de timp: pentru anul 2022 datele lipsesc în totalitate pentru intervalul noiembrie – decembrie 2022, iar în 2023 doar patru stații afișează date gravimetrice pentru PM10 și numai în intervalul 17 ianuarie 2023 – 26 februarie 2023. Restul stațiilor sunt pe 0. Ministerul Mediului este responsabil de lipsa acestor date.

Ecopolis a făcut o analiză a datelor privind concentrațiile PM10, pe datele furnizate de RNMCA, așa cum apar ele pe www.calitateaer.ro – site-ul oficial de informare privind calitatea aerului în România. PM10 reprezintă particulele în suspensie care provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor.

Fără măsurători

Astfel, s-a descoperit lipsa datelor din măsurători gravimetrice, pentru toate stațiile din București, începând cu data de 22.11.2022 și până la 31.12.2022.

Având în vedere că obligațiile de raportare către Comisia Europeană trebuie îndeplinite luând în considerare datele de PM10 obținute prin metoda gravimetrică sau o metodă echivalentă, Ecopolis a întrebat Agentia Națională pentru Protectia Mediului(ANPM) și Ministerul Mediului, baza Legii 544/2001, ce s-a întâmplat și de ce avem atât de multe date lipsă în 2022.

Răspunsul ANPM arată că „La sfârșitul lui 2022 s-au terminat fondurile necesare achiziționării filtrelor de cuarț pentru efectuarea măsurătorilor concentrațiilor de particule PM10 și PM2,5 prin metoda de referință, respectiv cea gravimetrică”.

Stație închisă

Mai mult, ANPM susține că pentru 2022 MMAP nu a încheiat un contract de mentenanță pentru echipamente. Agenția mai subliniază că acest contract intră în responsabilitatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Mai mult, stația de trafic B6 de pe Calea Victoriei a fost complet închisă, din cauza repetatelor defecțiuni înregistrate, susține ANPM.

În 2023, conform rapoartelor extrase din site-ul www.calitateaer.ro trendul continuă, doar 4 stații afișând date gravimetrice pentru PM10, pentru o perioadă scurtă de timp, respectiv 17.01.2023-26.02.2023, restul stațiilor fiind pe 0 la categoria date gravimetrice.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...