Editorial: Noul dușman al lui Erdoğan, câinii maidanezi | Știri din diaspora

Data:

spot_img

Editorial: Noul dușman al lui Erdoğan, câinii maidanezi. De parcă Turcia nu ar avea alte probleme urgente, Erdoğan a declarat de curând război câinilor vagabonzi. Dar să aruncăm o privire în trecutul acestei dușmănii extrem de recente și de convenabile liderului, cam rămas actualmente fără țapi (sau câini) ispășitori.

Conform unei legi introduse în 2004 de partidul său, AKP, administrațiile locale au obligația să vaccineze și apoi să elibereze câinii fără stăpân. După care lumea a continuat să trăiască în bună pace și vecinătate cu maidanezii, la fel ca și cu pisicile – ce sunt omniprezente.

De altfel, animalele sunt extrem de iubite în Turcia – un exemplu concludent: până acum câțiva ani se puteau observa în numeroase orașe afișe ale companiei comunitare naționale Haytap „Onlar için bir kap yemek, bir kap su” (2011-2021), ce încuraja cetățenii să umple o strachină de mâncare și/sau apă pentru câinii și pisicile ce populează orașul. De asemenea, Turcia este una dintre puținele țări în care salvarea animalelor din situații limită ocupa (cel puțin până acum!) vreo 30 de secunde bune din transmisiunile TV naționale zilnice (o manevră de distrage a atenției susținută tocmai de această dragoste a oamenilor față de ființele necuvântătoare).

Citește și: Ungaria ar putea bloca furnizarea de electricitate către Ucraina | The Epoch Times

Numeroase primării nu au fost echipate financiar să sterilizeze și să adăpostească câini

S-au înregistrat într-adevăr și incidente tragice: în 2021 o haită de câini a atacat un grup de copii, iar președintele Erdoğan a cerut primăriilor să rezolve urgent problema – cu orice preț. Din nefericire, reacția autorităților locale a fost una cel puțin inumană: pe rețelele de socializare au devenit virale imagini îngrozitoare de animale bătute cu absurdă cruzime sau lăsate să moară de foame în cuști minuscule, căci numeroase primării nu erau echipate financiar pentru a le steriliza sau a le adăposti.

În timp ce problemele cu agresivitatea câinilor în unele zone sunt incontestabile, majoritatea câinilor maidanezi totuși sunt docili și fac parte din peisajul urban al oricărui cartier – acest lucru se datorează faptului că, în loc să-și cumpere animale de companie individuale, mulți oameni din orașele mici și mari adună în mod tradițional (și constant) bani pentru a-i hrăni.

Continuarea, în Știridindiaspora.ro

Citește și: Partidul REPER vine cu un răspuns la scrisoarea Ambasadei Chinei cu privire la vizita în Taiwan a deputatului Cătălin Teniță

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Știridindiaspora.ro)

spot_imgspot_img
Dorina Achelăriței
Dorina Achelăriței
Jurnalist independent în domeniul politică internațională și migrație (Germania, Europa de Est și Turcia), domiciliat din 2009 in Europa (50% la Berlin), specialist în comunicare și relații internaționale, iubitor de artă, multiculturalism și orizonturi orientale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...