Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa și are loc la Timișoara.
Expoziţia este deschisă în cadrul unui proiect numit Triaj, care include un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale.
Citește și Ce se sărbătorește pe 1 Mai
Expoziția-muzeu Triaj, gândită de regizorul și curatorul Florin Iepan, cu sprijinul artistului Alin Rotariu (Simultan), și a fost pusă în practică cu ajutorul mai multor artiști timișoreni.
Schimbarea mentalității prin cultură
Autorii propun să aducă în atenția publicului unul dintre cele mai mai întunecate momente din istoria recentă a României, represaliile de la Odessa, ordonate de mareșalul Ion Antonescu, în octombrie 1941.
„Parte a unui proces mai larg de informare, de educare prin cultură, de asumarea istoriei, de combatere a xenofobiei și antisemitismului asumat de Timișoara prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală europeană a Culturii 2023, Triaj este un gest de solidarizare cu Ucraina, cu comunitatea evreilor din Odessa.
Scopul proiectului este combaterea antisemitismului, a discursului extremist, a stereotipurilor bazate pe teoriile conspirației și dezinformare, folosind educația prin cultură ca parte a unui proces multidisciplinar de reflexie și asumare a istoriei de către societatea românească.
Are loc în prezent un proces de contestare a valorilor democratice și de căutare a unor figuri salvatoare, mesianice, desprinse dintr-un trecut pe care credeam că România și Europa l-au abandonat definitiv.
În aceste condiții, cultura trebuie să iasă din zona ei de confort și de divertisment și să încerce să modificie mentalitățile la baza societății, să se exprime și să dezvolte audiențe noi în zonele în care accesul la cultură este unul limitat”, spune Florin Iepan, directorul Asociației DocuMentor, potrivit Puterea a cincea.
Continuarea în Puterea a cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: putereaacincea.ro