luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterEfect al pandemiei: în 2020 infracțiunile din Iași au scăzut cu 18%,...

Efect al pandemiei: în 2020 infracțiunile din Iași au scăzut cu 18%, accidentele rutiere grave cu 32%

Unul dintre puținele efectele pozitive ale pandemiei care a marcat anul 2020 a fost observat la nivelul județului Iași: anul trecut au scăzut infracțiunile cu 18% față de anul 2019, accidentele rutiere grave au fost cu 32% mai puține, iar furturile din mașini au scăzut cu 62%.

Datele au fost prezentate într-un bilanț al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, concluziile generale fiind că anul trecut au fost înregistrate mai puține accidentele rutiere, dar și mai puține infracțiuni produse prin violență sau furturi. Pe parcursul anului pandemic furturile au fost cu 24% mai puține decât în 2019, au scăzut cu 62% furturile din mașini, cu 25% furturile din locuințe și cu 39% furturile din buzunare.

Tot anul trecut, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 22%, o explicație fiind că pe perioada stării de urgență, dar și pe durata stării de alertă a fost limitată circulația. A scăzut și numărul accidentelor grave cu 32%, numărul de victime rănite grav cu 39% și cu 52% a scăzut și numărul persoanelor rănite ușor.

„S-a constatat faptul că principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni, abaterile săvârşite de biciclişti, neacordare prioritate vehicule, viteza neadaptată la condiţiile de drum”, au precizat reprezentanții IPJ în bilanț. Polițiștii rutieri au suspendat în anul 2020 peste 5.900 de premise de conducere și au retras 1.303 certificate de înmatriculare.

În schimb, a crescut numărul apelurilor prin Sisetmul Național Unic de Apleuri de Urgență 112  cu aproape 10% față de anul 2019, județul Iași situându-se pe locul al II-lea din țară, după municipiul București, cu 86.987 de apeluri. Pentru anul 2021 printre obiectivele principale ale reprezentanților IPJ Iași se numără reducerea numărului de accidente rutiere grave, creșterea siguranței stradale și a eficienței pentru a identifica și aplana conflictele.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE