sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăNewsletterEfect al vaccinării la Iași: mai puține cazuri de COVID la pacienții...

Efect al vaccinării la Iași: mai puține cazuri de COVID la pacienții care fac dializă

Primele efecte ale vaccinării anti-COVID la Iași încep să se vadă – numărul cazurilor depistate pozitiv în rândul pacienților care fac dializă a început să scadă semnificativ odată cu începerea procesului de imunizare. În centrul de vaccinare de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași s-au imunizat 265 de persoane, adică aproape jumătate din pacienții care fac dializă în cele trei centre din oraș.

Astfel, dacă în lunile octombrie – noiembrie ale anului trecut se depistau pozitiv 20 – 25 de pacienți, la ultima testare care a avut loc zilele trecute au fost depistate doar două persoane. Testarea persoanelor cu insuficiență renală se face din luna aprilie a anului trecut la fiecare două săptămâni, înainte de începerea ședințelor de dializă.

„Au fost gândite anumite măsuri care ar trebui să ducă la protecția acestor pacienți vulnerabili care fac dializă, fiind pacienți care sunt nevoiți să circule ca să vină la centru, care sunt nevoiți să stea cu alte persoane în salon. Fiind posibilă testarea, am reușit să îi diagnosticăm pe o parte din ei la timp și atunci să evităm răspândirea bolii”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Din toți cei care s-au vaccinat, efecte adverse majore s-au înregistrat doar la un număr mic de pacienți, mai puțin de zece persoane au acuzat simptome asemănătoare cu cele ale gripei. În schimb, aproximativ 30 – 40% dintre pacienții dializați care s-au infectat până acum și care au făcut forme medii sau severe ale bolii au avut nevoie din nou de spitalizare din cauza sechelelor lăsate de virus. „Numărul reinternărilor este mare, cei care revin la spital au sechele respiratorii sau complicații cardiovasculare. Recuperarea acestor pacienți este un proces îndelungat, fiind posibil să necesite spitalizări prelungite”, a completat medicul ieșean.

De asemenea, mortalitatea în cazul persoanelor cu insuficiență renală care se infectează cu SARS-CoV-2 este de 25% în Europa, iar în Iași mortalitatea este de 15 – 20%. Specialiștii spun însă că testarea este doar o verigă din întregul lanț, epidemia putând fi stopată în primul rând prin imunizarea de grup. „Se pare că această imunizare în grup funcționează și vaccinarea în masă scade riscul de contaminare în acest grup fragil. O cheie a succesului este testarea periodică a grupurilor de risc în combinație cu vaccinarea și cu faptul că o parte dintre bolnavi au trecut prin boală”, a mai precizat conf. dr. Ionuț Nistor. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE