Efect secundar al Covid 19: crește febra digitalizării școlilor. Coronavirusul și banii UE scot cu forța școlile ieșene din secolul trecut

Data:

spot_img

O mică modificare în aplicarea Programului Operațional Competitivitate a deschis drumul dotării școlilor cu echipament didactic modern și conectării acestor instituții la internet. Aproximativ 1.900 de aplicații din toată țară au fost depuse, 103 fiind din Iași. Interesant este că apelul s-a încheiat, dar încă de la sfârsitul anului trecut au fost încheiate pe SEAP precontractele de livrare pentru tablete conectate doi ani la internet, laptopuri, desktopuri și table interactive. Supraofertarea este suportată de la bugetul de stat, iar firmele ofertante care au fost „pe faza” și-au mărit consistent cifra de afaceri. Sunt și exemple explozive de astfel de firme: băieții mai isteți decât restul din zona IT au dat efectiv lovitura. Una bună, cel puțin și pentru școlile în care se învăța ca acum 100 de ani.

Pandemia prelungită are și unele efecte pozitive: pe fondul restricțiilor care impun distanțare socială, instituțiile de învățământ trec mai repede în era digitală, iar firmele atente la aplicațiile pe fonduri europene au șansa să își mărească consistent cifra de afaceri. Totuși, suprapunerea programelor europene din cele două exerciții financiare întârzie punerea lor în practică. Cu toate acestea, mulți directori par mulțumiți de achiziții. La fel, și elevii.

Ghid modificat

Regimul online în care școlile și liceele au intrat „cu forța” în urmă cu un an s-a prelungit peste așteptări. A devenit evident că școală nu se poate face doar cu ce avem pe-acasă și/sau cu ce mai găsesc administrațiile locale să aloce din bugetele proprii. De altfel, doar cele cu stare au găsit, dar majoritatea, nu. Salvarea a venit târziu, dar mai bine așa decât niciodată. O mică modificare a Programului Operațional Competitivitate a deschis drumul dotării școlilor cu echipament didactic modern și conectării acestor instituții la internet. Mai multe unități de învățământ au intrat astfel, la propriu, în mileniul 3, după ce la fel de multe școli fuseseră renovate și dotate în ultimii ani cu tot ce trebuie – mai puțin cu echipamentul necesar predării și testării online.

Un ordin al ministrului Fondurilor Europene, emis pe 30 octombrie 2020 în baza unei ordonanțe adoptate de guvern cu două luni mai devreme (144/2020), a modificat Ghidul solicitantului aferent Acțiunii 2.3.3 (Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii Tehnologiei Informației și Comunicațiilor sistemice inclusiv în domeniul e-educație, respectiv creșterea gradului de utilizare a internetului). Practic, a fost lărgită lista solicitanților – cu parteneriatele dintre inspectorate școlare județene și școli, de exemplu – iar alocarea a crescut de la 100 la 150 de milioane de euro.

1.921 de cereri pentru finanțare pe final de an școlar

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru apelul 2 aferent Acțiunii 2.3.3 (deschis în perioada 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2021), în platforma MySMIS s-au înregistrat 1.921 proiecte. Dintre acestea, 103 cereri de finanțare au venit din județul Iași. În cele 98 de unități administrativ-teritoriale din județ funcționează 649 de unități de învățământ – dintre care 225 au personalitate juridică, adică pot să facă achiziții directe.

Putem spune că, prin acest program, elevii din mai mult de o treime din școlile și liceele ieșene vor avea acces la învățământ în format digital. „Vor avea”, pentru că, deși contractele au fost încheiate de câteva luni pe platforma de achiziții publice (SEAP), solicitările de finanțare încă nu au primit OK-ul din partea Autorității de Management.

Dar asta nu e o problemă, pentru că acest apel permite achizițiile imediat după depunerea cererii de finanțare. Cererile de oferte se bazează pe așa-numita clauză suspensivă, care permite anularea procedurii de achiziție în lipsa sursei de finanțare. Ceea ce nu este cazul, pentru că „sumele angajate prin utilizarea mecanismului supracontractării și care nu pot fi decontate din alocarea Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de autoritate de management a POC 2014-2020 și din resursele alocate de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei – REACT-EU”, se arată în ordonanța menționată.

Încă nimic la orizont

Prin urmare, școli și primării au trecut la achiziții, uneori în paralel cu un alt pachet – finanțat de data asta prin Programul Operațional Infrastructură Mare, dar prevăzut în aceeași Ordonanță de urgență 144/2020: dezinfectanți, măști de protecție, combinezoane și chiar containere sanitare mobile necesare unităților de învățământ.

Pentru echipamentele digitale, selecția aplicațiilor e în toi, iar tabletele, laptopurile și tablele interactive abia încep să vină.

Primarul comunei ieșene Hălăucești, de exemplu, unde sunt circa 600 de copii la școală și grădiniță, ne-a spus că așteaptă la sfârșitul lunii martie prima tranșă de tablete conectate la internet. Petru Burbulea a precizat că au mai fost cumpărate 100 de tablete la începutul anului școlar, iar acum vor veni încă 600, plus 30 de laptopuri pentru profesori. Achiziția se desfășoară prin procedura participării simplificate, în cadrul căreia trei oferte au fost înscrise în cursa care începe de la o valoare estimată de 706 mii lei.

În cealaltă parte a județului, spre est, la Ciortești, a fost preferată achiziția directă. „În comună avem puțini copii, iar necesarul nostru ne permite să mergem pe achiziții directe, în locul procedurii obișnuite de licitație”, ne-a explicat Alina Apostol, primarul comunei. Administrația a solicitat, prin mai multe achiziții directe, echipament în valoare de aproape 400 de mii de lei pentru școlile, toate renovate, din comună. Dar, la fel ca omologul său de la Hălăucești, primarul de la Ciortești nu crede că aparatura va ajunge mai devreme de sfârșitul lunii martie. „Trebuie să așteptăm ca bugetul de stat să treacă și prin Consiliul Județean”, ne-a mai spus Alina Apostol.

Idei de afaceri

„Ca orice antreprenor, urmăresc orice oportunitate de afaceri”, ne-a spus administratorul unei firme care a prins mai multe achiziții directe lansate de școli și primării pe Programul Competitivitate. Loredan Florin Ștefan ne-a confirmat existența mecanismelor de prefinanțare, care permit autorităților contractante să perfecteze achiziții care urmează să fie puse în practică atunci când intră banii europeni în cont. El ne-a relatat că a discutat cu reprezentanții mai multor primării despre apelul de proiecte ce vizează dotarea școlilor, în timp ce firma de consultanță cu care face echipă i-a consiliat în privința aplicațiilor depuse. „Nu m-am dus cu pile”, a ținut el să adauge, menționând că vizitat primării din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Apelul a crescut de aproape zece ori cifra de afaceri a firmei. Dacă vânzările societății s-au cifrat la 0,45 milioane de lei în primele 10 luni ale anului trecut, cele din următoarele 4 luni, din noiembrie până în februarie 2021, s-au ridicat la 3,8 milioane de lei. Marea majoritate, cele din precontractele pe fondurile de Competitivitate, doar scriptic pentru moment.

Consultanță: ieftin și scump

Pe de altă parte, și firmele de consultanță au avut de câștigat. Ceea ce este interesant aici e faptul că prețurile oferite pentru aceste servicii variază într-o plajă largă: de la 1.680 de lei, suma alocată de Primării precum Ieud și Băița de sub Codru, ambele din Maramureș, la 65.301 lei, alocarea Primăriei Săbăoani, Neamț.

Costul predefinit al acestor servicii este de 5.000 de lei, propusă de minister. În județul Iași, aceasta a fost limita inferioară a contractelor de consultanță adjudecate prin ofertare directă, în timp ce maximul a fost stabilit de Primăria Ruginoasa, 48.000 de lei, urmată în ordinea generozității de cele din Mironeasa, 43.401 lei, Valea Seacă, 40.147 de lei și Grajduri, 37.672,80 lei. Toate exemplele, cu excepția celor minime din Maramureș, sunt contracte încheiate de aceeași firmă de consultanță din Iași, care asigură asistență inclusiv la procedura de achiziție.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Radu Meșniță
Radu Meșnițăhttps://ziaruldeiasi.ro
Radu Meșniță are o experiență de peste 25 de ani în presa scrisă. A debutat în 1992 la „Opinia studențească” și „Monitorul” (Iași). După „ucenicia” din teren, a coordonat paginile ziarului şi edițiile locale din Bacău, Brăila și Vaslui ale rețelei „Monitorul”. Acum este reporter al „Ziarului de Iași” pe domeniul administrației locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Surse: Coaliția a căzut de acord, funcțiile din noul Guvern se împart prin metoda D’Hondt | Aktual24

Surse politice afirmă pentru Aktual24.ro că partidele din coaliția...

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok: viața personală în prim-plan | Aktual24

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok. Președintele PSD...