Efectele alegerilor din Germania asupra României

Data:

spot_img

Creștin-democratul Friedrich Merz, probabil noul cancelar german după alegerile de duminică, care promite să readucă Germania în centrul Europei, poate schimba tendințele centrifuge de la periferia continentului.

În același timp, extremiștii de la AfD care și-au dublat scorul față de alegerile trecute, vor da noi speranțe radicalului Călin Georgescu în cursa prezidențială din luna mai. 

În România există o mare presiune, așa cum era și în Germania înaintea scrutinului de astăzi, pentru a schimba întreaga filosofie politică legată de orientarea liberală a Bruxelles-ului și a trece cu arme și bagaje în tabăra conservatorilor extremiști. 

Rezultatul alegerilor de azi din Germania ar putea avea efecte încrucișate în România. E posibil ca serviciile de informații autohtone să ia exemplu de la cele germane și să dea avertismente timpurii despre atacurile hibride pe care le-ar putea repeta Moscova. Oficialii români ar putea de asemenea să urmeze declarațiile ferme ale liderilor germani și să răspundă exceselor americane, mai ales atunci când au legătură cu interferența în campania electorală care urmează. 

Bucureștiul ar trebui să indice clar obiectivul politicii externe

Nu în ultimul rând, guvernul român poate cere sprijin la Berlin înaintea prezidențialelor din luna mai pentru a preîntâmpina ingerințele rusești care ar putea apărea în sprijinul candidatului extremist. Exercițiul german al scrutinului de azi poate fi de mare folos la București, dacă și guvernul român vrea să asigure prezidențialele de imixtiuni străine. 

Citește și: Creștin democrații câștigă alegerile legislative din Germania. Unul din trei germani a votat un partid extremist

În același timp, Bucureștiul ar putea, acum după aceste alegeri anticipate din Germania, să facă o analiză clară a echilibrului de forțe de pe continent, a trendurilor globale și a importanței Uniunii Europeni în fața valului de populism care tinde să se extindă peste tot.

Palatele Victoria și Cotroceni ar trebui să indice clar, fără balansuri, care e obiectivul mare al politicii externe și în general cum ar trebui să arate țara. Dacă liderii români ar prefera principiile, nu conjuncturile, ar putea evita catastrofele trecutului. 

Continuarea în Deutsche Welle 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Creștin democrații câștigă alegerile legislative din Germania. Unul din trei germani a votat un partid extremist

Uniunea Creștin Democrată (CDU/CSU) a câștigat alegerile anticipate de...

Georgescu susține că nu el ar fi invitat oamenii la protestul din Piața Constituției. „Noi, poporul, suntem pregătiți pentru orice, pentru absolut orice tip...

Georgescu susține că nu el ar fi invitat oamenii la protestul din Piața Constituției, miting care a înregistrat o prezență redusă. „Eu nu am spus că azi va fi un protest de amploare și nici nu am invitat la un protest”

Arta politicului în variantă Trump

Precum monarhii infami de pe timpuri, se pare că...

Biroul UE din Bulgaria, atacat de manifestanți ai extremei drepte. Mesajul Ursulei von der Leyen

Biroul UE din Bulgaria, atacat de manifestanți ai extremei...