luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterEfectele pandemiei: românii sunt mai nervoși și mai singuri

Efectele pandemiei: românii sunt mai nervoși și mai singuri

În urma pandemiei de COVID-19, românii se confruntă cu nervozitate, singurătate și mai multe ore petrecute online

O echipă de cercetători români a participat la studiul mondial COH-FIT, un proiect gândit pentru a vedea cum a fost influențată și afectată populația de pandemia de COVID-19. Din România au fost chestionate 2.000 de persoane, majoritatea având vârste cuprinse între 28 și 50 de ani, 80% fiind femei și 20% fiind bărbați. La nivel mondial au fost completate peste 108.000 chestionare, fiind implicați peste 200 de investigatori.

Medicii susțin că în urma studierii chestionarelor, s-a constatat că pandemia a avut un impact psihologic important asupra stresului, singurătății și nervozității. Astfel, 42% dintre cei care au răspuns au precizat că sunt mult mai stresați, iar 28% au raportat că se simt mai singuri.

„În cazul nervozității, la o treime dintre respondenți s-a constatat o înrăutățire. Majoritatea respondenților a raportat modificări mici sau deloc în nervozitate sau furie (62%). Femeile (35%) și adulții tineri (38%) au prezentat o agravare mai pronunțată a nervozității”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și director medical al Institutului de Psihiatrie Socola.

Echipa de cercetători români a fost formată din medicii ieșeni Ovidiu Alexinschi, Șerban Turliuc, Liviu Oprea, Tudor Ciuhodaru alături de medicul brașovean Petru Itfeni.

Tot în urma studiului s-a remarcat o creștere a numărului de ore petrecute online, 68% dintre respondenți fiind în această situație. „În ceea ce privește singurătatea, 28% dintre respondenți au raportat o înrăutățire și doar extrem de puține cazuri (<4%) au raportat o îmbunătățire înainte de criza coronavirus și din ultimele două săptămâni. Nu au existat diferențe mari în ceea ce privește înrăutățirea între sexe, dar cei mai tineri au avut o înrăutățire mai pronunțată (36%)”, au precizat reprezentanții Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Studiul a fost realizat la inițiativa a doi celebri medici, profesorul Cristoph U. Correll, de la Universitatea de Medicină Charité, din Berlin, şi profesorul Marco Solmi, de la Universitatea de Padova și a inclus 200 de investigatori din peste 35 de țări.

Medicii care s-au ocupat de acest studiu au explicat că au fost adresate o serie de întrebări prin intermediul cărora au fost cerute informații cu caracter anonim de la adulții cu vârsta de peste 18 ani care și-au dat consimțământul pentru a participa. Informațiile cerute au fost atât de ordin demografic, profesional, dar și informații despre starea sănătății fizce și mentale, comportamente sau factori de mediu.

Prin acest studiu s-a dorit identificarea persoanelor care au un risc crescut sau scăzut de a suferi de o afecțiune somatică sau mentală pe perioada pandemiei, dar și pentru a identifica alte riscuri existente. Pentru a participa la studiu, persoanele trebuiau să intre pe site-ul www.coh-fit.com și să completeze formularul de participare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE