Parlamentul României n-a fost niciodată, după 1989, de nota 10. Nici în activitatea legislativă, unde a acționat haotic, fără coerență, nici în conduită. Încăierări verbale, fluierături golănești, tropăieli și alte isprăvi s-au tot văzut de-a lungul anilor.

Consecința este încredera scăzută a oamenilor, înregistrată în toate sondajele din ultimii 20 de ani. Anul trecut în decembrie Parlamentul avea grad de încredere 9,5%, ocupând penultimul loc între instituții, înaintea partidelor politice, conform INSCOP.

După dispariția Partidului România Mare de pe scena publică și a liderului său expert în insulte, parcă se mai liniștise atmosfera, tulburată din când în când de relicve din partid, transferate la stânga, ca Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu, care au perpetuat tupeul și intervențiile indecente.

Însă, de când a intrat AUR în Parlament, atmosfera a redevenit aprinsă. Episodul cu Șoșoacă zbierând la ușa Comisiei juridice și amenințând cu poliția, care ar fi trebuit să o amendeze pe ea fiindcă refuză să poarte mască, reprezintă doar o mostră de comportament incompatibil cu „organul reprezentativ suprem”, cu este definit legislativul.

Dar Șoșoacă nu este un caz singular, ci descrie trendul dat de o eronată accepțiune a libertății. Și anume: că totul e permis, că nicio convenție, regulă, lege nu trebuie respectată, că facem ce vrem, călcând în picioare libertatea celorlalți. În 24 martie, deputatul AUR Dan Tănasă s-a postat în dreptul unor deputați de la USRPlus care făceau declarații de presă pe holul Parlamentului, pentru a le boicota comunicarea.

Tănasă a proferat insulte în rafală și a fost la un pas de încăierare. Pentru rușinosul episod, deputatul a fost „mângâiat” cu avertisment scris conform delicatului regulament al Camerei Deputaților. Până când sancțiunile nu vor drastice, mahalaua va domina instituțiile, precum și strada. Fiindcă intervenția cetățenilor, acei 80-90% care dezavuează astfel de comportamente, a rămas temătoare în fața agresorilor.

Mahalagismul este epidemic. Un cor de adulatori, de regulă agramați, o însoțește pe madam Șoșoacă, devenită „salvatoarea nației”, pe facebook sau pe stradă. Vaccin există și pentru așa ceva: mai întâi, o atitudine energică a autorităților.

Șoșoacă nu are ce căuta în clădirea Parlamentului, până nu se conformează. Poate să urle cât vrea. Trebuie oprită la poartă. Teama de circ nu trebuie să intimideze pe nimeni. Sancțiunile pentru incitare la ură ar trebui și ele să curgă. Apoi, ar fi terapeutic ca televiziunile și în general presa să o ignore.

Dar asta e greu de imaginat cu RTV, Antena 3 și numeroase publicații online care își trag audiența din mahalale. În contrast uriaș cu adulația unui public gregar pentru Șoșoacă, episodul plecării reputatei doctorițe Andreea Moldovan din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății indică dezorientarea din rândurile societății românești, cel puțin prin unii dintre cetățenii săi, incapabili să discearnă între valoare și non-valoare, între specialiști și scandalagii, între bine și rău.

Presa a relatat și filmat că, la ieșirea din clădirea guvernului, Andreea Moldovan a fost huiduită de două „șoșoace”, făcută „criminală” și invitată „să plece din țară”. Fiindcă ne aflăm în epoca vaccinării, ne putem întreba cu ce vaccin se pot genera anticorpi sociali. Cuvântul salvator este „educație”, dar aceasta e o soluție pe termen lung.

Altă cale este atitudinea, intervenția societății civile, care să dea sancțiuni morale. Și, cu aplicare imediată, intervenția fermă a instituțiilor abilitate care adesea se opresc în fața unor funcții (senator, deputat, ministru etc.).

Timiditatea lor în a aplica legea ne neliniștește în cel mai înalt grad.  

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.