Electoratul american, tot mai dezinteresat de politica externă a SUA

Data:

spot_img

Interesul cetățenilor americani pentru subiectele de politică externă este în scădere, aceștia oferind o atenție sporită problemelor de politică internă.

Un sondaj realizat Ipsos pentru The Chicago Council on Global Affairs arată că mai puțin de 6 din 10 americani cred că SUA ar trebui să fie un actor implicat pe scena internațională, înregistrându-se astfel un minim istoric față de 1974 când s-a făcut primul astfel de sondaj.

Sondajul mai arată că există o diviziune pe linie ideologică ce depinde în mare măsură de abordarea fiecărui partid față de politica externă a SUA. Michael McFaul, profesor de profesor de studii internaționale la Universitatea Stanford, indică pe blogul său faptul că Partidul Democrat și Partidul Republican au două atitudini diferite de politică externă.

Democrații sunt internaționaliști și, în consecință, cred că singurul mod de a asigura prosperitatea și securitatea SUA și de a promova valorile și idealurile americane (democrație, stat de drept, drepturi ale omului) este prin interacțiunea deschisă cu lumea. Prin contrast, republicanii, reprezentați de Donald Trump în campania electorală de anul acesta, și-au însușit abordarea izolaționistă manifestată de candidatul lor pe timpul primului mandat de președinte.

Citește și: CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin

Prin urmare, sondajul arată că o majoritate a democraților, respectiv 68%, sprijină implicarea SUA în afacerile internaționale, în timp ce doar 31% sunt împotriva acesteia. În cazul republicanilor, raportul dintre cei care susțin deschiderea SUA către lume și cei care preferă izolarea țării este mult mai echilibrat: 54% sunt în favoarea implicării și 44% se opun.

Conform The Chicago Council on Global Affairs, republicanii erau cei mai aprigi susținători ai implicării SUA în afacerile internaționale până în 2015, moment ce coincide cu anunțul primei candidaturi a lui Donald Trump pentru funcția de președinte.

O majoritate strânsă – 54% – consideră că beneficiile implicării SUA în problemele globale depășesc costurile. Separat pe categorii politice, 65% dintre democrați cred astfel, în comparație cu 49% dintre republicani.

Cei care cred că există costuri mai mari decât beneficii se află în minoritate, doar 45%. Defalcat pe categorii politice, un procent scăzut de democrați, 35%, susțin acest lucru. Republicanii, în schimb, înregistrează și aici tot 49%.

De altfel, jumătate dintre americani consideră că SUA au resursele necesare pentru a gestiona atât problemele interne, cât și cele internaționale și că statul lor este cel mai puternic și bogat din lume.

Rezultatul variază în funcție de convingerile politice ale electoratului. Printre democrați, 39% cred că SUA dispune de resurse suficiente pentru a aborda atât problemele interne, cât și pe cele internaționale, iar 26% sunt de părere că țara este cea mai puternică și bogată din lume. Pe de altă parte, 57% dintre republicani consideră că SUA nu are resursele necesare pentru a rezolva problemele interne și internaționale.

Lipsa de interes pentru problemele internaționale este evidentă și în discursurile celor doi candidați la Casa Albă, care se concentrează în mare parte pe politica internă. De exemplu, în interviul acordat de Kamala Harris joi pentru CNN, aceasta a menționat doar în treacăt conflictul din Fâșia Gaza, dedicând restul interviului problemelor interne.

Citește și: Kamala Harris, între promisiuni sociale și atacuri la Trump: primul ei interviu în calitatea oficială de candidat

The Chicago Council on Global Affairs apreciază că această scădere a interesului americanilor pentru politica externă poate fi o posibilă reacție a electoratului la abordarea pe care SUA a avut-o față de conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 iunie – 1 iulie 2024 pe un eșantion de 2.106 de cetățeni americani cu vârsta minimă de 18 ani din toate cele 50 de state americane și Districtul Columbia. Rata de eroare de ± 2,3%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Pixabay

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom | Contributors.ro

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca...