Elevii din Hunedoara al căror program va rula pe Stația Spațială Internațională nu vor să plece din România

Data:

spot_img

Trei elevi din Hunedoara au creat un program care va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe planeta Pământ. Experimentul a fost propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.

Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Maria Alexa, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, şi de Luca Rădos, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”.

Citește și: Cum a reușit președintele Tatarstanului, alungat din Moldova, să survoleze spațiul aerian românesc

„Cei de la Agenția Spațială Europeană (ESA) dau posibilitatea elevilor să propună proiecte care se pot desfășura la bordul Navei Spațiale Internaționale. Noi am propus anul acesta un proiect care are o mare însemnătate, respectiv să încercăm să depistăm din cosmos starea de sănătate a vegetației la scară planetară.

Programul va rula timp de trei ore, pe durata a două rotații a Stației Spațiale în jurul Pământului și va colecta o mie de fotografii de înaltă rezoluție din care se poate deduce cât de sănătoase sunt plantele indiferent că sunt de cultură sau vegetație spontană”, a explicat Mircea Nistor pentru PRESShub.

Aceste fotografii sunt realizate printr-o tehnologie cu infraroșu, prin intermediul căreia se poate determina starea de sănătate a unei plante pentru că oferă anumite detalii care nu sunt vizibile ochiului uman.

Imaginile vor fi analizate de inteligență artificială

„Pe scurt, vom putea colecta date care să ne ofere o imagine la nivel planetar legat de cât de bine stă partea verde a Planetei, dar vrem mai mult decât atât. Vrem să antrenăm un model de inteligență artificială pe care l-am primit în titlul celor de la Agenția Spațială, în așa fel încât să putem face predicții bazându-ne pe fotografiile pe care le vom obține la sfârșitul lunii mai.

Inteligența artificială va analiza care sunt tendințele, care este următoarea direcție de evoluție, dacă este spre bine, dacă este spre rău și în ce zone în așa fel încât să aibă o utilitate formidabilă pentru noi toți”, a mai precizat profesorul care i-a coordonat pe cei trei elevi.

Acesta a explicat și care au fost pașii antemergători elaborării proiectului în sine.

„Aceasta a fost ideea, dar până să ajungem acolo, a trebuit ca proiectul să fie acceptat de cei de la ESA, apoi am primit kituri, ne-am apucat să facem programul și acum câteva zile am primit vestea cea mare că a fost acceptat programul”.

Citește și: Ciucă vrea să sponsorizeze jocurile electronice cu bani de la bugetul statului

Stația Spațială Internațională
Stația Spațială Internațională

Cei trei elevi de liceu vor să continue studiile în România

Maria Alexa este elevă în clasa a noua, pasionată de astronomie, iar partea ei principală a fost chiar conceperea proiectului inițial.

„Pe lângă faptul că lucrăm la proiecte care au ca scop să ajute pe toată lumea, noi sperăm că vom face o schimbare în țara noastră, adică având în vedere că ne vor fi oferite posibilități de a studia domeniile pe care le alegem noi în România, care oferă o educație bună. Mai are nevoie bineînțeles de îmbunătățiri, însă noi dorim ca rămânând în țara noastră să ajutăm la aceasta schimbare și să oferim oportunități mai bune”, a declarat Maria Alexa pentru PRESShub.

Alex Bughiul este elev în clasa a zecea și s-a ocupat de partea de programare în mod special.

Eu sunt destul de hotărât să rămân în țară, pentru că aici este o educație destul de bună și sunt destule posibilități de a mă dezvolta în zona stem și în zona programării, pentru că acestea sunt domeniile care mă interesează. În țară pot să îmbunătățesc comunitatea Stem, sunt pasionat de a-i ajuta pe colegii mei în ceea ce privește programarea, deci cred că o să rămân în țară”, ne-a mărturisit Alex Bughiul.

Luca Rădos, elev tot în clasa a zecea, șs-a ocupat de partea de astronautică legată de caracteristicile de zbor, care vor fi traiectoriile posibile, cam câte imagini să luăm și cam care să fie rezoluția.

Toți sunt membrii ai echipei de robotică Robotix Hunedoara.

„Sunt de aceeași părere. România îmi poate oferi educația necesară în domeniile de care sunt interesat și poate pe viitor voi avea șansa să fac o schimbare spre bine”, a răspuns Luca Rădos, pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. […] „Cei de la Agenția Spațială Europeană (ESA) dau posibilitatea elevilor să propună proiecte care se pot desfășura la bordul Navei Spațiale Internaționale. Noi am propus anul acesta un proiect care are o mare însemnătate, respectiv să încercăm să depistăm din cosmos starea de sănătate a vegetației la scară planetară. Programul va rula timp de trei ore, pe durata a două rotații a Stației Spațiale în jurul Pământului și va colecta o mie de fotografii de înaltă rezoluție din care se poate deduce cât de sănătoase sunt plantele indiferent că sunt de cultură sau vegetație spontană”, a explicat Mircea Nistor pentru PRESShub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related