duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateElogiu mamei vitrege

Elogiu mamei vitrege

Tentația de a deveni dependent de o plăcere vinovată ne poate înscrie în scenarii de ratare. Accesul facil la o plăcere ce implică în mod natural un efort substanțial ne poate deforma viitorul. Inițierea în viața sexuală prin intermediul mamei vitrege influențează modul în care tânărul respectiv înțelege ulterior să relaționeze cu o femeie pe viitor. Pentru a se elibera de tentația oferită de mama vitregă e nevoie de efort considerabil și de necesitatea de a controla nevoia de plăcere facilă pe care aceasta o oferă.

Tentația oferită de mama vitregă ne urmărește, în mod surprinzător, și în politică. Cei deja aleși ne oferă plăcerea stabilității și știu să ne amintească că am avut alături de ei plăceri pe care ei promit că alții nu ni le pot oferi. Schimbarea politrucului implică să ne asumăm riscul de a suferi din dragoste.

Preferăm să rămânem cu ei și să ne amintim că au fost momente de plăcere. Acceptăm că putem aștepta ca Penelopa să își aducă aminte de noi. Știm că, în general, sunt fideli interesului de partid și că, în mod excepțional, vor avea timp și pentru noi. Vom ajunge din nou să fim împreună atunci când vor avea din nou nevoie de noi pentru ca ei să se bucure din nou de plăcerea de a fi votați.

Ca și mama vitregă, ei au nevoie de validare și de o relația bună cu noi pentru ca partidul să rămână căsătorit cu ei. Partidul și cei cu care partidul relaționează ajută politrucul să parvină și să se bucure de avantajele unei căsătorii bazate nu pe dragoste, ci pe interes reciproc.

Partidul poate să își facă datoria conjugală față de politruc și atunci e posibil ca politrucul să nu aibă nevoie de noi pentru că știe că nevoia sa de a fi ales, cel puțin momentan, este asigurată de către partid.

Maturizarea sexuală ca și cea politică implică să înțelegem să renunțăm la politrucul mamă vitregă și să ne asumăm dificila cauză de a iubi pe altcineva ce nu ne va oferi niciodată siguranța pe care o putea oferi politrucul mamă vitregă.

Modelul mamei vitrege este reflectat în politica românească în general prin modelul toxic dintre alegătorul, tânără ingenuă, și politicianul mascul experimentat care ne vinde iluzia unei familii frumoase, după modelul oferit doamnei Bovary de către domnul Charles Bovary.

Am votat un președinte cu studii la Moscova pentru că doar pe el l-am cunoscut și părea că era singurul cu care avem ceva în comun. Am încercat să uităm primul iubit cu zâmbet larg și patern, dar ne-am întors la el după aventura cu un tânăr care a profitat de fantezia noastră în care Vodă Cuza, fervent credincios în Dumnezeu, se întoarce și face minunea cu ocaua mică.

Am încercat apoi să trăim bine cu un marinar care ne distra și care părea masculul alfa care ne va îndeplini toate fanteziile de bunăstare și dreptate. În cele din urmă, am preferat să ne avem o viață dublă în care un domn generos de la Teleorman ne spunea ce să facem cu viața noastră, în timp ce noi oficial eram într-o relație cu un profesor de fizică poliglot cu care ne făcea plăcere să ieșim în lume- chiar dacă la balurile din afara țării noi suspinam după vorbele dulci ale lui Daddy care ne vorbea despre bunăstare și despre mândria de a fi român verde-.

Nu există vânt favorabil pentru cel care nu știe în ce port dorește să ajungă. Dacă rămânem în relații toxice, după modelul relației cu mama vitregă, va fi greu să fim fericiți în România. Dacă ne ghidăm după ce spun prietenii celui cu care suntem în relație acum și care sunt plătiți de el să ne spună cât de norocoase suntem să îl avem alături de noi, ar fi o nebunie să îl părăsim.

Propaganda nu ne poate ține cald atunci când avem nevoie în viața noastră de un politician care să se preocupe, în principal, de bunăstarea noastră, nu de a lui. Și aici ne putem raporta tot la o frumoasă poveste de dragoste, cea dintre Rose și Jack. Jack a dorit să se sacrifice pentru Rose și a încoronat-o alături de el regina lumii. Nu e nevoie să ni se promită universul, ci doar să ni se ofere bucurii normale, tipice unei familii frumoase din Vest.

Nu e nevoie să ni se ofere Luna de pe cer, dar ajută ca politicianul nostru să se preocupe concret de educația copiilor noștri, nu doar să facă poze cât mai multe în care să simuleze, cu un zâmbet fals, că iubește copii. Nu trebuie să ne spună în fiecare clipă cât de mult ne iubește și să ne cumpere bijuterii din banii noștri comuni, ci e suficient să aibă grijă să ne ofere, în caz de probleme de sănătate, un spital regional în care să nu se fi filmat Predator versus Alien.

Nu e nevoie să bată recordul mondial la mătănii viteză, ci e suficient să fie plăcut în ochii Domnului prin faptele bune pe care le face față de cei vulnerabili, fără să fie nevoie de o invazie de camere de luat vederi care să filmeze din toate unghiurile fapta bună cu un montaj mai performant decât cel din filmele pentru adulți.

Nu avem nevoie de politicieni care să ne ofere plăceri nebănuite și suferințe la fel de nebănuite, ci de politicieni care să ne ofere stabilitate și care să ne dezamăgească doar în lucrurile care nu contează cu adevărat în relație. Nu avem nevoie de Făt Frumos, ci doar de politicieni care să fie mai buni decât cei ce au fost cu noi înainte. Dacă nu vrei să votezi un anume politician doar pentru că îți place, există o metodă destul de interesantă aplicabilă în alegerea partenerului de viață .

Poți decide să respingi cam o treime din politicienii ce candidează și să îl alegi pe următorul care e mai bun decât treimea de candidați pe care nu -i dorești – pentru cine dorește să aprofundeze poate urmări prelegerea TEDexBinghamptonUniversity, The mathematics of love, susținută de către matematiciana Hannah Fry.

Până la urmă, așa cum bine ne spunea William James, atunci ,,când ai de făcut o alegere și alegi să nu o faci, aceasta reprezintă o alegere prin ea însăși.” Istoria oamenilor liberi nu este scrisă de șansă, ci de alegerea lor, așa cum spunea președintele Eisenhower. Iar oamenii liberi rămân liberi atâta timp cât decid să aleagă.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE