Embolia pulmonară: de ce apare și când să mergi la medic 

Data:

spot_img

Embolia pulmonară este o boală gravă și destul de des întâlnită, care, dacă nu se intervine la timp, poate duce inclusiv la deces. De obicei, ea apare atunci când un cheag de sânge sau tromb format în altă parte a corpului se desprinde și ajunge la plămâni, blocând fluxul sangvin.

Care sunt cauzele ce pot duce la producerea emboliei pulmonare, dar și care sunt semnele de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori niciodată, vei afla din rândurile de mai jos. 

Cauzele emboliei pulmonare 

În cele mai multe cazuri, responsabil de blocarea arterelor pulmonare este un cheag de sânge care s-a format la nivelul venelor profunde ale corpului, de obicei ale picioarelor, iar ulterior s-a desprins și a călătorit prin fluxul sangvin până la plămâni. Mai rar, blocajul de la nivelul arterelor pulmonare poate fi cauzat de particule de grăsime ajunse în fluxul sangvin ca urmare a fracturii unui os mare, de o tumoare sau de bule de aer.

Oricine poate suferi de embolie pulmonară. Totuși, există anumiți factori care cresc riscul formării cheagurilor de sânge asociate cu dezvoltarea acestei afecțiuni. Unul dintre ele este istoricul medical. De exemplu, persoanele diagnosticate cu boli cardiace sau COVID-19 prezintă un risc mai ridicat de a face embolie pulmonară. Același lucru este valabil și în cazul celor care au anumite tipuri de cancer, în special cancer cerebral, ovarian, pancreatic, de colon, de stomac, de rinichi sau de plămâni, și fac chimioterapie. Tulburările de coagulare a sângelui, bolile renale și istoricul personal sau familial de tromboză venoasă și embolie pulmonară reprezintă, de asemenea, factori de risc. 

În aceeași categorie se mai încadrează: intervențiile chirurgicale majore, perioadele extinse de inactivitate, ca atunci când ți se recomandă repaus la pat sau faci călătorii foarte lungi, în cursul cărora nu-ți poți modifica poziția, fumatul, sarcina și supraponderabilitatea.

Simptome ale emboliei pulmonare

Simptomele emboliei pulmonare pot varia în funcție de numărul și de dimensiunea cheagurilor de sânge și de gradul de afectare a plămânului. Există și cazuri în care nu apare niciun simptom. De cele mai multe ori, primele semne de alarmă care apar sunt dificultățile de respirație, durerile în piept și sincopa sau leșinul. 

Dificultățile de respirație se vor manifesta inclusiv în timpul repausului și tind să se accentueze pe parcursul activității fizice, chiar dacă este vorba de un efort minim, iar durerea în piept este una ascuțită, care te poate împiedica să inspiri adânc. Aceasta se poate resimți nu doar la nivelul pieptului, ci și al brațului, umărului, gâtului și maxilarului. De multe ori, cei afectați cred că suferă un infarct miocardic. Dacă frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad brusc, apare și leșinul. 

Alte simptome care pot apărea în astfel de cazuri sunt: tuse cu sânge, bătăi ale inimii rapide ori neregulate, amețeală, transpirație excesivă, febră, umflarea membrelor inferioare sau dureri la nivelul acestora, piele umedă și rece sau cianoză (pielea capătă o tentă albăstruie). 

Nu trebuie să aștepți să apară toate aceste simptome înainte de a te adresa unui medic. Dimpotrivă, este necesar să ceri asistență medicală imediat ce observi că ai dureri în piept, ai probleme cu respirația ori te simți amețit sau leșini.

Embolia pulmonară este o afecțiune serioasă, care poate pune în pericol viața persoanei afectate dacă nu este tratată la timp. Aproximativ o treime dintre cei care nu sunt diagnosticați și tratați la timp sfârșesc prin a-și pierde viața din această cauză. Șansele de supraviețuire sunt mult mai bune atunci când boala este depistată repede și se intervine corespunzător. Dacă te numeri printre cei ce prezintă risc crescut de a dezvolta embolie pulmonară, discută cu medicul tău pentru a afla ce poți face pentru a preveni această afecțiune. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să integrezi cristal Bohemia în decorul casei tale

Cristal de Bohemia este renumit pentru strălucire și eleganță,...

Stai fără grijă: suport lansete, aliatul tău în partidele lungi

Pescuitul poate deveni o adevărată artă atunci când te...

Ce posturi poți obține fără experiență de lucru în Oradea? Lista de acțiuni Jooble

Oradea are oportunități grozave de angajare, chiar și pentru...

Cum integrezi scaunele în designul unui bar contemporan

Te-ai întrebat vreodată cum poți transforma un bar obișnuit...