vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterEmil Cioran, personaj de benzi desenate în Franța pandemiei

Emil Cioran, personaj de benzi desenate în Franța pandemiei

Emil Cioran a devenit personajul unor benzi desenate, însoțite de aforisme inedite ale filosofului român, adaptate la atmosfera unui Paris pustiit de pandemia de coronavirus. Ambasadorul român în Franța, Luca Niculescu, a semnalat apariția cărții care conține desenele lui Patrice Reytier și citate ale autorului român stabilit în Franța, descoperite în arhivele Centrului Național al Cărții. 

”Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, <<devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, după Paul Valéry>>, după cum scrie în prefață. Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise.

Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism. <<În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar>>, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: <<ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înșine>>. Ori, ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară: <<nici un muritor nu ar putea sta în picioare dacă nu s-ar crede centrul Universului>>. Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, spune: <<Omul a ajuns, în cele din urmă, într-un stadiu în care merită să dispară>>. ”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE