Emil Constantinescu: Singura şansă în aceste momente dificile este cultura păcii prin educaţie permanentă

Data:

spot_img

Emil Constantinescu, fost președinte al României, a declarat, la Gala „Timişoara 35”, că doar prin educaţie continuă, sprijinită de religie, se poate construi o cultură a păcii în contextul actual al tensiunilor globale, informează Agerpres.

„Există o singură şansă în aceste momente dificile, în care suntem în preajma celui de-al treilea război mondial: o cultură a păcii prin educaţie permanentă, în care religia şi biserica sunt chemate să joace un rol esenţial. Pentru promovarea păcii şi înţelegere în lume, se caută cel mai mic numitor comun în jurul căruia cu toţii să cădem de acord. Acesta este bazat pe interese comune, fie că sunt militare, economice sau sociale. Dacă, în urmă cu 20 de ani, în Estul Europei, oamenii erau gata să lupte şi să moară pentru libertate şi democraţie, acum, sub ochii noştri, în alte părţi ale lumii, tineri dovedesc aceeaşi determinare. Cred că putem gândi nu doar la interese comune, ci şi la idealuri comune. Putem realiza o înţelegere şi o pace adevărată raportându-ne la cel mai înalt numitor comun, idealul păcii. În acest nou secol ne putem redescoperi credinţa, nu pentru a lupta unii împotriva altora, ci pentru a înţelege menirea noastră pe pământ”, a afirmat Emil Constantinescu, citat de Agerpres.

El a arătat că în decembrie 1989, la Timişoara, Nicolae Ceauşescu a scos tancurile pe străzi împotriva timişorenilor care se solidarizaseră cu pastorul Tokes Laszlo, punctând că cea mai apropiată de sufletul omului este credinţa religioasă.

Citește și: Ilie Bolojan afirmă că nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale

Emil Constantinescu: „Credinţa şi religia au reuşit să înfrângă dictaturile în momente decisive”

Emil Constantinescu a subliniat că pastorul român Petre Dugulescu a venit alături de pastorul maghiar Tokes Laszlo, solidaritatea extinzându-se ulterior în toate oraşele din România, iar exemplul românilor a fost o piatră de temelie la nivelul Europei.

„Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, prima efectuată de Suveranul Pontif într-o ţară ortodoxă, a reuşit să pună capăt celor nouă secole de schismă în Biserica Creştină. Dacă credinţa şi religia au reuşit să înfrângă dictaturile în momente decisive, acum, în democraţie, şi mai ales în cele occidentale, se observă o scădere a credincioşilor în Occidentul care trăieşte în bunăstare. Este un lucru foarte periculos. (…) Dacă dictaturile au anulat simbolurile credincioase, în democraţiile de astăzi sunt supuse degradării. Dacă pierdem credinţa, pierdem un reper important. (…) Aşa începe degradarea exerciţiului puterii”, a explicat fostul preşedinte al României, citat de Agerpres.

Tamás Sulyok: „Istoria comună româno-maghiară este pătată de câteva pete negre, dar am comite o greşeală dacă ne-am focusa doar pe acestea”

Preşedintele Ungariei, Tamás Sulyok, a vorbit despre puterea solidarităţii prin „protejarea celuilalt”, lucru evident în decembrie 1989 în România, şi a subliniat că acea comunitate care este capabilă să înveţe din istorie dă dovadă de înţelepciune.

„Această protejare a celuilalt a fost lucrul care a încercat să pună pe calea cea bună România. Unii, din minciunile comunismului, alţii, din teroarea statului, au trecut pe această cale a solidarităţii europene. Tokes Laszlo are merite de necontestat pentru recucerirea libertăţii României şi în dărâmarea acelei dictaturi ucigaşe. (…) Acea comunitate care este capabilă să înveţe din istorie dă dovadă de înţelepciune. Nu putem nega şi trebuie să ne confruntăm cu ea, că istoria comună româno-maghiară este pătată de câteva pete negre, dar am comite o greşeală dacă ne-am focusa doar pe acestea, pentru că ar însemna că nu am învăţat nimic din trecut. Noi avem nu doar o viaţă trăită unul lângă celălalt, ci trăită împreună, iar aceasta are foarte multe puncte strălucitoare, unul dintre acestea fiind tocmai acea solidaritate de acum 35 de ani”, a detaliat Tamás Sulyok.

Cei 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara au fost marcaţi, sâmbătă seara, prin evenimentul Gala „Timişoara 35”, la care au participat preşedintele Ungariei, Tamás Sulyok, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, fostul episcop Tokes Laszlo, preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, şi primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.

Citește și: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat cetățenia română a unei persoane reținute în Abhazia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Grigore Popescu / AGERPRES)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trei profesoare din Brăila, trimise în judecată de DNA pentru falsificare de documente

Trei profesoare din judeţul Brăila au fost trimise în...

Marian Godină, plângere penală după ce a fost amenințat de un susținător al lui Călin Georgescu | Aktual24

Polițistul brașovean Marian Godină anunță că depune plângere penală...

Mită pentru decizii de pensionare în Sibiu. Percheziții la Casa Județeană de Pensii

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au efectuat,...