Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe, a subliniat importanța ca Ucraina să nu piardă războiul cu Rusia, adăugând că acest conflict nu trebuie să fie câștigat de Moscova, într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro.
Emil Hurezeanu a reafirmat angajamentul ferm al României de a susține Ucraina în fața agresiunii rusești și a subliniat importanța unei rezolvări favorabile Kievului. Într-un interviu acordat pentru Calea Europeană la Conferința pentru Securitate de la München, ministrul de externe a declarat că România nu vrea ca Ucraina să piardă acest război și că „acest război nu trebuie pierdut de Ucraina și în niciun caz nu trebuie câștigat de Rusia”. Emil Hurezeanu și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea legată de excluderea Europei din negocierile de pace, spunând că este necesar ca statele europene, inclusiv România, să participe activ la aceste discuții.
„Părerea noastră despre continuarea tratativelor în ceea ce privește posibila pace în Ucraina este bine definită. Vrem ca această pace să asigure suveranitatea, integritatea Ucrainei. Vrem să fie o pace durabilă. Vrem să participăm alături de aliații noștri din NATO și din Uniunea Europeană la tratativele de pace și vrem să fim parte și la reconstrucția Ucrainei, pentru că rolul nostru în acest război de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante”, a precizat Emil Hurezeanu.
Ministrul a menționat și implicarea activă a României în sprijinul Ucrainei, atât pe plan militar, cât și umanitar, menționând faptul că România a contribuit semnificativ la apărarea Ucrainei, donând 25% din sistemele sale moderne de apărare antirachetă și sprijinind Ucraina prin transportul cerealelor și sprijinirea refugiaților.
„Nu avem doar frontiera cea mai lungă cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiați, transferăm în fiecare sezon al recoltelor între 50 și 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenăm piloți de 16 ucrainieni. Am cedat Ucrainei unul din bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă. Suntem una din țările care respectă pactele, tratativele. Suntem una din țările europene aflate într-o comunitate de destin cu Statele Unite încă de la Revoluția Română”, a precizat Emil Hurezeanu.
Citește și: Liderii europeni se reunesc luni la Paris, în contextul excluderii din negocierile SUA-Rusia asupra războiului din Ucraina
De asemenea, el a mai completat că „din discursul vicepreședintelui Vance, critic și foarte direct îndreptat spre situația din România, nu a reieșit că administrația nouă a Statelor Unite, nici măcar vicepreședintele însuși, sprijină curentele anti-occidentale din România”, referitor la declarațiile lui JD Vance, care a criticat, vineri, la Conferința de la München, Europa. Vance a adus în context și exemplul anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din România, din 2024.
Emil Hurezeanu a vorbit și despre participarea României la summitul pregătit de președintele Macron și despre poziția țării în discuțiile pentru pacea din Ucraina.
„Există un președinte interimar, dar care are putere practic constituțională, legală, de reprezentare. Nu poate convoca Parlamentul, nu poate avea discursuri în Parlament, poate numi sau rechema ambasadori și poate exercita drepturile autorității prezidențiale fără niciun fel de îngrădiri când e vorba de reprezentare la Consiliul European sau în alte forumuri mai mult sau mai puțin formale. (…) Suntem de la început și fără abatere una din țările care a făcut cel mai mult pentru Ucraina. Suntem una din țările care vrea o pace justă, durabilă, cu participarea tuturor părților interesate. Suntem una din țările care respectă pactele, tratativele.”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)