Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat într-un interviu pentru RFI România că, în lipsa unei sentințe definitive, parteneriatele noastre nu sunt contestate, dar sunt puse la îndoială, iar transformările se produc foarte repede.
Întrebat în ce măsură crede în comparațiile dintre Munchen 1938 și Munchen 2025, șeful diplomației române spune că trebuie să învățăm din istorie dar că are încredere și în creativitatea din timpuri de criză.
RFI România: Începem cu cu știrea momentului. Elon Musk distribuie declarația candidatului pro-rus Călin Georgescu despre interzicerea așa numitei rețele Soros, încă din prima zi de mandat. Cum răspunde diplomația română acestei provocări?
Emil Hurezeanu: Sigur, am asistat în ultimele săptămâni la această acțiune, să zicem așa, parastatală, dar ea vine din interiorul nucleului dur al administrației Trump. L-ați numit pe Elon Musk? Deja l-am cunoscut în intervențiile sale pe aceeași platformă în viața politică germană.
Acum, faptul că se îndreaptă spre România sau preia această poveste cu candidatul Călin Georgescu este o continuare. Nu mai este o surpriză.
Aș spune că, dincolo de surpriză, trebuie să ne obișnuim cu astfel de acțiuni. Nu putem avea răspunsuri la fiecare acțiune de acest gen, Ele nu se repetă în același fel, nu vin doar din partea lui Elon Musk. Sunt mai multe centre de acțiune, mai multe personaje care acționează în numele administrației Trump sau din preajma administrației Trump.
Cred că multe din aceste acțiuni, intervenții, oricât de surprinzătoare, sunt operațiuni de testare a felului în care ele sunt primite și trebuie să ne pregătim să răspundem în cunoștință de cauză.
Citește interviul integral în RFI România
Citește și: Președintele Macron acuză Rusia că a manipulat alegerile prezidențiale din România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe / Facebook)