O rețetă păguboasă: societatea de stat Nuclearelectrica produce energie nucleară cu 250 de lei MW/h. O vinde traderilor de energie cu 2.000 de lei, după care aceștia o vând înapoi unor alte firme de stat cu prețuri și de peste 15.000 de lei.
În cele două unitățile de la Cernavodă se produce în jur de 17% din energia electrică consumată în România. Statul român și-a asumat să investească în energia nucleară pentru a acoperi până la 40% din consumul economiei și al populației.
Când vine vorba de produs energie electrică ieftină în România, Nuclearelectrica – alături poate de Hidroelectrica – este societatea care scoate energie chiar și 2-3 ori sub plafonul actual de 0,68 lei pe kilowatt impus de statul român până în luna martie 2023.
Nuclearelectrica are un preț de producție de 0,20 per kilowatt, dar vinde cu un preț apropiat de plafonul impus de stat din cauza tarifelor cerute de Transelectrica, care se ocupă de stocarea și transportul electricității în rețeaua națională (SEN – Sistemul Energetic Național).
Transelectrica, tot o societate deținută de stat, preia toată energia produsă în România. Din acest „coș” distribuitorii preiau cantitățile contractate cu producătorii, pe care le oferă apoi consumatorilor casnici, comerciali și industriali.
Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org
Citește și: Expoziții, lansări de carte, ateliere și proiecții de film, la Zilele Muzeului Țăranului
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Nuclearelectrica / Facebook)